fbpx
Selecteer een pagina

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet.

Dankbaarheid maakt je bewust

Onze aandacht gaat vaak uit naar dat wat er volgens ons nog ontbreekt in ons leven. Dat wat we in de toekomst nog graag willen bereiken, meemaken, hebben of krijgen. Of het nu gaat om dat droomhuis op het platteland, die romantische liefdespartner, de baan die geknipt is voor jou of auto die je al een tijdje op het oog hebt. Er is niets mis met wensen: het houdt je gemotiveerd. Valkuil is wel dat je minder oog hebt voor wat er nú is om dankbaar voor te zijn. 

Dankbaarheid als krachtig medicijn

Wist je dat dankbaarheid hét medicijn is tegen negativiteit? Probeer maar eens boos en dankbaar tegelijkertijd te zijn. Je zult merkten dat dit niet samengaat. Dankbaarheid kalmeert het zenuwstelsel, en versterkt je innerlijke rust en balans. Sta je regelmatig stil bij wat je waardeert in je leven, dan ontwikkel je bovendien meer positiviteit, zelfvertrouwen, energie, gezondheid en geluk.

Meer dankbaarheid ontwikkelen

Dankbaarheid is een vaardigheid die je kunt ontwikkelen door te oefenen. Wat je bijvoorbeeld kunt doen is er een gewoonte van te maken om aan het einde van elke dag iets te benoemen waar je dankbaar voor bent. Dit kan van alles zijn: van mensen, dieren en dingen tot plaatsen, gebeurtenissen of de natuur. Noteer dit in een speciaal dankbaarheidsboekje of schrijf het op een papiertje en stop dit in een mooie glazen pot (leuk om alles aan het eind van de maand terug te lezen). Schrijf ook op waarom je hierbij dankbaarheid voelt.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten en vrijgevigheid.

? Een ode aan het alledaagse is de mooie, grappige film Paterson met de Amerikaanse acteur Adam Driver in de hoofdrol. Kijktip!

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!