fbpx
Selecteer een pagina

Frisse blik – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Een frisse blik. We worden er allemaal mee geboren. Vol enthousiasme en verwondering kijken we als baby de wereld in. Om die steeds beter te leren (ver)kennen. Naarmate we ouder worden raakt onze frisse blik steeds meer vertroebeld en zien we de dingen niet altijd meer zoals ze zijn.  

Met een frisse blik de wereld zien

Een tijdje geleden werd mijn beste vriendin voor het eerst moeder. Ik vind het heel bijzonder om er getuige van te zijn hoe de kleine krummel opgroeit en alles om haar heen vol verwondering verkent. Of het nu om een petflesje water gaat, een knisperend boekje of een simpel houten blokje: alles wordt met de grootst mogelijke aandacht minitieus en minutenlang bestudeerd. Voor mij als omstander leuk om te zien. Interessant ook, het deed mij beseffen dat we die verwondering als volwasse steeds meer kwijtraken.

Je frisse blik steeds meer verliezen

Naarmate we ouder worden raakt de frisse blik waarmee we de wereld in kijken langzaamaan steeds meer vertroebeld. Dingen die we als baby, peuter of kleuter heel bijzonder vonden, worden de normaalste zaak van de wereld en beschouwen we tegen de tijd dat we volwassen zijn misschien zelfs wel als vanzelfsprekend. Bovendien bekijken we alles dan vooral door de bril van onze eigen gedachten en opvattingen. We zien ze niet meer zoals ze werkelijk zijn.

Je frisse blik weer opnieuw ontdekken

Mindfulness helpt je om de dingen weer met een frisse blik te gaan bekijken. Telkens weer, steeds opnieuw. Deze instelling is belangrijk bij het beoefenen van de meditatietechnieken. Door je als beginner op te stellen, ook als je al wat langer mediteert, besef je steeds meer dat elk moment uniek is en unieke mogelijkheden bevat. Hiermee kun je ook experimenteren in je dagelijks leven. Als je iemand ziet, vraag jezelf dan eens af:

? Zie ik iemand zoals die werkelijk is of zie ik alleen maar de weerspiegeling van mijn gedachten over deze persoon? 

Je kunt je dit oefenen met personen, maar ook met dingen of gebeurtenissen.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!