fbpx
Selecteer een pagina

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

feb 20, 2022 | Mindfulness

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar meer stress op. Het kan ook anders.

Ontkenning en verzet versus acceptatie
Wat er op dit moment is, is niet altijd wat je wilt. Zo kan het zijn dat je:

➡️ last hebt van knallende hoofdpijn;
➡️ verkeert in een ontzettende rotbui;
➡️ wat kilootjes te licht/te zwaar bent.

Waarschijnlijk baal je ervan en dat is hele normale reactie. En misschien heb je wel de neiging om ertegen te vechten, in opstand te komen. Toch heeft dit geen enkele zin. Want je hoofdpijn ís er al, je rotbui ís er al, je lijf ís op dit moment zo. Je bent je dus eigenlijk aan het verzetten tegen iets wat al een vaststaand feit is. Het alternatief is acceptatie: de bereidheid om de dingen te zien zoals ze zijn.

Acceptatie is wat anders dan berusten
Als je eerst accepteert wat er nu is, dan kun je van daaruit bepalen of er iets in wat je kunt of wilt doen om de situatie te veranderen. Wat is er mogelijk? En wat heb je op dit moment nodig? Acceptatie betekent in dit verband dus niet dat je de situatie ‘moet’ verdragen, dat je erin berust of dat je al je principes overboord moet gooien. Helder zien wat er nu gebeurt, daar gaat het om.

Accepteren is te leren met mindfulness
Met mindfulness ontwikkel je acceptatie door te observeren wat er op dit moment is én erbij aanwezig te blijven, precies zoals het nu is. Met een milde blik, zonder oordeel en zonder het te willen veranderen. Je stelt je helemaal open voor wat je denkt, voelt en ziet. En terwijl je blik gericht is op het nu, is er één ding wat zeker is: het volgende moment kan zomaar anders zijn…

Soms heeft acceptatie meer tijd nodig
Dit artikel gaat vooral over het accepteren van alledaagse dingen, die we als onprettig ervaren. Bij ingrijpende gebeurtenissen in het leven, zoals ziekte of verlies, is het juist extra moeilijk om je te kunnen verzoenen met wat er is. Daar is tijd voor nodig. Tijd om alle emoties te (door)voelen, maar vooral om te helen.

👉 Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid. 

Gerelateerde blogs

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets bereiken. Als ik maar dit of dat doe, dán... Bij mindfulness is het juist de bedoeling om niet te streven. Niet streven naar een uitkomstSay what, niets...

Vertrouwen – Pijlers van mindfulness #4

Vertrouwen – Pijlers van mindfulness #4

Het ontwikkelen van vertrouwen is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Vertrouwen op je eigen gevoelens. En die leren te begrijpen. Wat vertellen ze je? Want ook al zit je er zelf weleens naast, het is goed om je eigen gevoelens serieus te nemen en je niet te...