fbpx
Selecteer een pagina

Niet oordelen – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Niet oordelen is een van de negen pijlers van mindfulness. Toch is dit zo makkelijk nog niet. Want zoals je hart hartslagen produceert, zo brengt onze geest gedachten voort. En die gedachten bestaan vaak uit oordelen. Daar doe je helemaal niets aan. Hoe kun je dan met de oordelende geest omgaan?

Het is onmogelijk om niet te oordelen

Goed, slecht, prettig, onprettig, leuk, stom, mooi, lelijk. Onze geest heeft de gewoonte om voortdurend te oordelen over wat we ervaren. Of het nu gaat om mensen, dingen of gebeurtenissen; bijna alles wordt in een ‘split second’ van een etiketje voorzien. Het is normaal dat onze geest de hele dag door oordeelt over vanalles en nog wat. Dat niet doen is onmogelijk, het gaat automatisch.

De oordelende geest veroorzaakt onrust

Toch kan de oordelende geest zorgen voor stress en onrust. Het komt namelijk regelmatig voor dat we automatisch reageren vanuit onze oordelen. We lijken bovendien nooit echt rust te hebben, omdat onze geest altijd overal iets van vindt. Het is alsof de geest een jojo is die de hele dag op en neer gaat aan het touwtje van onze oordelende gedachten. Alsof je geest steeds heen en weer wordt geslingerd tussen wat het allemaal vindt.

Hoe kun je dan met oordelen omgaan?

Als niet oordelen onmogelijk is, wat wordt er dan mee bedoeld als pijler van mindfulness? Het gaat hierom: herken de oordelende eigenschap van de geest als deze zich voordoet. Zo creëer je meer bewustzijn. Dit doe je door je op te stellen als een onpartijdige getuige die alleen maar observeert wat er gebeurt. Je hoeft je geest dus niet te laten stoppen met oordelen. Wees je er simpelweg van bewust dát je geest oordeelt. Niets meer en niets minder. Het is bovendien onnodig het oordelen te veroordelen. Neem het waar op vriendelijke wijze.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!