fbpx
Selecteer een pagina

Online training

Ervaar de kracht van aandacht met mindfulness

“Ik voel me vaak overweldigd door mijn gedachten en emoties.”

“Ik ben altijd aan het piekeren en dat kost mij veel energie.”

“Ik word geleefd, alsof alles ongemerkt aan me voorbijgaat.”

Meer rust, plezier, energie, genieten. Je gunt het jezelf zo. Maar je hoofd lijkt dag en nacht ‘aan’ te staan. Je gedachten dwalen voortdurend af naar wat is geweest of nog gaat komen. Sterker nog, ze lijken volledig met je aan de haal te gaan. Het gaat vanzelf, alsof je er geen invloed op hebt. Voordat je het weet, raak je verstrikt in je hersenspinsels. Met als gevolg: veel gepieker, onrust en stress.

Je bent niet de enige…

Wist je dat je gemiddeld zo’n 60.000 gedachten per dag hebt, het merendeel negatief? Het is dus heel normaal dat je soms in een neerwaartse spiraal van gedachten en emoties terechtkomt. Welke gedachten er in je opkomen, daar heb je geen invloed op. Wat je wél kunt doen, is je verdiepen in de werking van de geest en leren hoe je anders met gedachten kunt omgaan. Hoe? Met een training in aandacht. Oftewel: mindfulness.

Hoe fijn zou het zijn als je:

meer geluk, innerlijke rust en energie ervaart in je leven?
je bewust bent van je gedachten, emoties en patronen?
met afstand naar problemen kijkt en bewuster keuzes maakt?
meer concentratie, veerkracht en zelfvertrouwen ontwikkelt?
bewuster en intenser leeft, kunt genieten in het moment?

Wat is mindfulness?

Mindfulness gaat over hoe je helemaal aanwezig bent in het hier en nu. Met je lichaam én je geest. Op een vriendelijke en milde manier, zonder wat je ervaart te veroordelen of te willen veranderen. Je merkt op wat je in je lichaam voelt, en welke gedachten en emoties je hebt. Bovendien word je je bewust van je automatische neiging tot reageren, zodat je ervoor kunt kiezen om dit anders te doen. Mindfulness helpt je te erkennen en te aanvaarden wat er is, terwijl je goed voor jezelf zorgt.

Het is een vaardigheid die je kunt leren. Mindfulness is geen eenmalig trucje of een ‘quick fix’ voor zorgen en problemen. Het is een manier van leven die heel waardevol voor je kan zijn, als je bereid bent om te oefenen en dat te blijven doen. Opmerkzaamheid is te trainen. Met de 8-weekse mindfulnesstraining zet je de eerste stap en creëer je een voedingsbodem voor bewust zijn en groei. Je ervaart hoe het is om aandachtig te zijn, zonder oordelen.

Hoe ziet de online mindfulnesstraining eruit?

  • Je volgt de training helemaal zelfstandig. Je krijgt toegang tot een online leeromgeving met acht lessen. Elke week komt een les vrij.
  • De lessen zijn afwisselend en bestaan uit video’s, audio’s, werkboeken, oefeningen en factsheets met antwoorden op veelgestelde vragen. 
  • Elke les duurt circa twee uur en daarnaast oefen je 30-45 minuten per dag. Want mindfulness leer je vooral door te doen en te ervaren! Zo word je steeds opmerkzamer en bewuster van wat er speelt in je hoofd en in je lichaam.
  • Na aanschaf van de training houd je zes maanden toegang tot de online leeromgeving. Hierna ontvang je een link naar een overzichtspagina met alle video’s, audiobestanden en downloaadbre werkboeken. Het lesmateriaal blijft voor jou beschikbaar. 

De inhoud van de online mindfulness training is gebaseerd op het officiële programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness zoals we het in het Westen kennen. Deze methode is praktisch, wetenschappelijk bewezen en bovendien helemaal down-to-earth.

Welke thema’s komen aan bod?

Week 1

De automatische piloot

Je leert wat de automatische piloot is, hoe je die herkent én welke rol gewoontes hierbij spelen. Ook ontdek je welk alternatief mindfulness biedt.

Week 2

Omgaan met obstakels

Onprettige ervaringen willen we liever niet. Dit leidt onze aandacht af van het moment. In deze les ontdek je hoe het is om ‘erbij’ te blijven.

Week 3

Van doen naar zijn

Onze geest kent twee standen: doen en zijn. Wat zijn de verschillen? En hoe helpt mindfulness om hiertussen te schakelen?

Week 4

Het landschap van stress

Iedereen ervaart stress. Toch onderschatten we vaak de impact ervan. In deze les leer je alles over stress en het (her)kennen van de signalen.

Week 5

Bewust omgaan met stress

Vaak reageren we vanuit de automatische piloot op stress. Je leert hoe je je anders tot stress kunt verhouden en hoe je meer bewust reageert.

Week 6

Gedachten zijn geen feiten

In deze les leer je om je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn: gebeurtenissen in je hoofd. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet.

Week 7

Zorgen voor jezelf

Weten wat het verband is tussen wat je doet en hoe je je voelt, helpt om jezelf bij te sturen. Hoe zorg je op dit moment goed voor jezelf?

Week 8

Verder na de training

Hoewel dit de laatste les is, duurt die eigenlijk de rest van je leven. Hoe kun je na afloop van de training blijven oefenen met mindfulness?

Week 1

De automatische piloot

Je leert wat de automatische piloot is, hoe je die herkent én welke rol gewoontes spelen. Ook ontdek je mindfulness als alternatief.

Week 2

Omgaan met obstakels

Onprettige ervaringen willen we liever niet. Dit leidt onze aandacht af van het moment. Je ontdekt hoe het is om ‘erbij’ te blijven.

Week 3

Van doen naar zijn

Onze geest kent twee standen: doen en zijn. Wat zijn de verschillen? En hoe helpt mindfulness om hiertussen te schakelen?

Week 4

Het landschap van stress

Iedereen ervaart stress. Toch onderschatten we de impact vaak. Je leert alles over stress en het (her)kennen van signalen.

Week 5

Bewust omgaan met stress

Vaak reageren we automatisch op stress. Je leert hoe je je anders tot stress kunt verhouden en hoe je bewust reageert. 

Week 6

Gedachten zijn geen feiten

In deze les leer je om je gedachten te laten voor wat ze zijn: gebeurtenissen in je hoofd. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet.

Week 7

Goed voor jezelf zorgen

Weten wat het verband is tussen wat je doet en hoe je je voelt, helpt om jezelf bij te sturen. Hoe zorg je op dit moment goed voor jezelf?

Week 8

Mindfulness blijven beoefenen

Hoewel dit de laatste les is, duurt die eigenlijk de rest van je leven. Hoe kun je na de training blijven oefenen met mindfulness?

Wat zijn de resultaten van de online mindfulnesstraining?

Van minder

Aandacht in verleden of toekomst
Allerlei dingen tegelijk doen
Analyseren
Doe-modus
Gestrest en gespannen
Handelen op de automatische piloot
Iets willen veranderen
In je hoofd
Nadenken, piekeren
Oordelen, streng zijn
Streven, een doel hebben

Naar meer

Aandacht in het hier en nu
Aandacht voor één ding tegelijk
Observeren
Zijn-modus
Alert, wakker en ontspannen
Bewust handelen
Iets accepteren
In je lichaam
Voelen, ruiken, proeven, zien en horen
Mildheid, compassie
Meebewegen met wat er is

Ontdek wat mindfulness voor jou kan betekenen

Op dit moment zijn de deuren van de training weer gesloten. Zet jezelf vrijblijvend op de wachtlijst en blijf op de hoogte wanneer je weer kunt starten met de 8-weekse online mindfulnesstraining. Wie op de wachtlijst staat, kan bovendien het eerst gebruikmaken van exclusieve acties.

Mijn naam is Suzanne 

Ik wil jou laten ervaren wat mindfulness voor je kan betekenen. Zelf weet ik ook hoe het is om veel ‘in je hoofd’ te zitten. Als iemand die altijd veel piekerde en vooral op de automatische piloot leefde, was ik mij vaak niet bewust van mijn gedachten en emoties. Mindfulness bracht daar verandering in. Het leverde waardevolle inzichten op. Over hoe de geest werkt. Over gedachten en emoties. Over automatisch doen en bewust zijn. Maar ook over mijzelf en mijn patronen. Bovendien stond niet de inhoud van de gedachten centraal, maar het denken zelf en hoe ik mij daar anders toe kon verhouden. Deze kennis en tools wil ik graag doorgeven. Daarom volgde ik de basisopleiding tot mindfulnesstrainer bij het Centrum voor Mindfulness. 

Veelgestelde vragen

Ik heb mij aangemeld voor de online mindfulnesstraining. Wat gebeurt er nu?

Zodra je hebt betaald voor de training, ontvang je per e-mail een bevestiging en een factuur. In de mail staat ook een link, waarmee je een account kunt aanmaken op de online omgeving. Eenmaal ingelogd kun je de introductievideo bekijken en meteen aan de slag met les 1. 

Hoe ziet een les van de online mindfulnesstraining eruit?

Elke les start met een video met uitleg over het thema van de week. Bij elke les hoort een invulbaar werkboek. Hierin vind je een overzicht van alle onderdelen van de les, de vragen bij de oefeningen en de huiswerkopdrachten van die week. De begeleide meditaties bestaan uit audiobestanden die je op je pc of telefoon kunt beluisteren. Sommige lessen bevatten ook een factsheet met extra uitleg en/of een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe lang duurt de online mindfulnesstraining in totaal?

De training duurt acht weken en bestaat uit acht lessen met een eigen thema. Elke les duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en daarnaast oefen je maximaal een half uur per dag tot de volgende les wordt vrijgegeven. Daar zit bewust een week tussen. Je ervaart pas echt wat mindfulness voor je doet als je tussen de lessen door daadwerkelijk de tijd neemt om te oefenen.

Is mindfulness geschikt voor iedereen?

In principe kan iedereen de mindfulnesstraining volgen. Hierbij gelden twee uitzonderingen:
1. Als je te maken hebt (gehad) met trauma of als je op dit moment ernstige psychische problemen hebt, raad je ik aan te overleggen met je huisarts en eventueel op zoek te gaan naar een trainer die bekend is met jouw problematiek en die jou persoonlijk kan begeleiden.
2. Als je een periode van rouw doormaakt, bijvoorbeeld door overlijden of een scheiding, is het raadzaam om te wachten op een rustiger moment om met mindfulness te starten. 

Wat heb ik nodig om mee te doen aan de online mindfulnesstraining ?

Het belangrijkste is de discipline en commitment om aan de slag te gaan met oefeningen die aan bod komen. Doen en ervaren, daar gaat het om in deze training. Wat mindfulness voor je kan betekenen, is iets wat je pas ervaart als je regelmatig oefent. Een open en nieuwsgierige houding helpt je hierbij. Verder heb je geen speciale materialen nodig. Je kunt de oefeningen doen liggend op een zachte ondergrond of zittend op een stoel of kussen. Als je dat fijn vindt, kun je natuurlijk wel materialen aanschaffen, zoals een yogamat of meditatiekussen. 

Hoe lang blijven de lessen van de training beschikbaar?

Na aanschaf van de online mindfulnesstraining blijft al het lesmateriaal zes maanden voor jou beschikbaar in de online leeromgeving. Hierna ontvang je een link naar een speciale pagina, waar je alle video’s, audiobestanden en werkboeken in een overzicht kunt terugvinden. 

Is mindfulness niet zweverig?

Nee hoor, integendeel zelfs! Een van de grootste misverstanden over mindfulness is dat het zweverig zou zijn. Mindfulness is heel praktisch, downtoearth en uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het echt effect kan hebben. 

Wordt de online mindfulnesstraining vergoed?

Volg je de training ook met het oog op jouw werk? Dan kun je bij jouw werkgever navragen of hij de kosten of een deel daarvan wilt vergoeden. Veel werkgevers hebben budgetten beschikbaar voor opleiding en ontwikkeling van hun personeel.

Wat zijn de voordelen van een online mindfulnesstraining?

Je kunt de online mindfulnesstraining volgen waar en wanneer het jou uitkomtJe hoeft nergens naartoe en je hebt 24/7 toegang tot de leeromgeving. Anders dan bij een offline training kun je de lessen zo vaak opnieuw volgen als je wilt, want al het online lesmateriaal blijft een jaar lang voor jou beschikbaar. Omdat ik geen kosten heb voor de huur van een ruimte en voor drukwerk, kan ik de training voor een voordelig tarief aanbieden. Ook kun je de training in je eigen tempo volgen en je volledig richten op jouw eigen proces.  

Wat als ik mindfulness helemaal niets vind?

Als je de online mindfulnesstraining om wat voor reden dan ook toch niet wilt volgen, laat  laat me dit dan binnen 14 dagen na aanschaf weten. Binnen deze termijn krijg je zonder opgaaf van reden gewoon het volledige bedrag terug. Let wel: na 14 dagen is restitutie niet meer mogelijk. 

Zijn er ook livesessies of groeplessen?

Nee, dit is een individuele training. Dit betekent dat je alle lessen zelfstandig doorloopt. 

Doe mee voor de pilotprijs