fbpx
Selecteer een pagina

Ervaar de kracht van aandacht met mindfulness

“Ik voel me vaak overweldigd door mijn gedachten en emoties.”

“Ik blijf maar piekeren en malen, meestal de hele dag door.”

“Ik word geleefd, het is alsof alles ongemerkt aan mij voorbijgaat.”

Meer rust, plezier, energie, genieten. Je gunt het jezelf zo. En je wilt er graag ruimte voor maken. Maar dat hóófd. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat: het staat altijd aan. Je gedachten nemen je in beslag en leiden je voortdurend af van het huidige moment.

Sterker nog, ze lijken volledig met je aan de haal te gaan. Het gaat vanzelf, alsof je er geen invloed op hebt. Voordat je het weet, raak je verstrikt in je eigen hersenspinsels en kun je niet meer stoppen met piekeren. Met als gevolg: onrust en stress.

Herkenbaar?

Je bent niet de enige! Uit onderzoek blijkt dat een mens gemiddeld zo’n 60.000 gedachten heeft, waarvan het grootste deel negatief. Het is dus heel normaal dat je soms in een neerwaartse spiraal van gedachten en emoties terechtkomt. Welke gedachten er in je opkomen, daar heb je weinig invloed op. Wat je wél kunt doen, is je verdiepen in de werking van de geest en leren hoe je anders met gedachten kunt omgaan. Hoe? Met een training in aandacht. Oftewel: mindfulness.

Hoe fijn zou het zijn als je…

meer geluk, innerlijke rust en energie ervaart in je leven?
je bewust bent van je gedachten, emoties en patronen?
met afstand naar problemen kijkt en bewuste keuzes maakt?
concentratie, veerkracht en zelfvertrouwen toenemen?
bewuster en intenser leeft, kunt genieten in het moment?

Wat is mindfulness?

Mindfulness gaat over hoe je helemaal aanwezig bent in het hier en nu. Met je lichaam én je geest. Op een vriendelijke en milde manier, zonder wat je ervaart te veroordelen of te willen veranderen. Je merkt op wat je in je lichaam voelt, en welke gedachten en emoties je hebt. Bovendien word je je bewust van je automatische neiging tot reageren, zodat je ervoor kunt kiezen om dit anders te doen. Mindfulness helpt je te erkennen en te aanvaarden wat er is, terwijl je goed voor jezelf zorgt.

Het is een vaardigheid die je kunt leren. Mindfulness is geen eenmalig trucje of een ‘quick fix’ voor zorgen en problemen. Het is een manier van leven die heel waardevol voor je kan zijn, als je bereid bent om te oefenen en dat te blijven doen. Opmerkzaamheid is te trainen. Met de 8-weekse mindfulnesstraining zet je de eerste stap en creëer je een voedingsbodem voor bewust zijn en groei. Je ervaart hoe het is om aandachtig te zijn, zonder oordelen.

Hoe ziet de online mindfulnesstraining eruit?

  • Acht lessen met een thema
  • De lessen zijn gevarieerd en bevatten video’s, audiobestanden, werkboeken en oefeningen.
  • Elke les duurt ongeveer twee uur en daarnaast oefen je drie kwartier per dag. Want mindfulness leer je vooral door doen en ervaren!
  • Op deze manier word je steeds opmerkzamer van wat er speelt in je hoofd en in je lijf en kun je daar bewuster mee omgaan. Dit leer je via verschillende aandachts- en inzichtsoefeningen.
  • Na afloop van de training houd je nog een jaar toegang tot de online leeromgeving en al het lesmateriaal van de lessen. Zo kun je de training nog een keertje volgen, om je kennis op te frissen of om te blijven oefenen.

De inhoud van de online mindfulness training is gebaseerd op het officiële programma Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) van Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness zoals we het in het Westen kennen. Deze methode is praktisch en helemaal down-to-earth.

Welke thema’s komen aan bod?

Week 1

De automatische piloot

Je leert wat de automatische piloot is, hoe je die herkent én welke rol gewoontes hierbij spelen. Ook ontdek je welk alternatief mindfulness biedt.

Week 2

Omgaan met obstakels

Onprettige ervaringen willen we liever niet. Dit leidt onze aandacht af van het moment. In deze les ontdek je hoe het is om ‘erbij’ te blijven.

Week 3

Van doen naar zijn

Onze geest kent twee standen: doen en zijn. Wat zijn de verschillen? En hoe helpt mindfulness om hiertussen te schakelen?

Week 4

Het landschap van stress

Iedereen ervaart stress. Toch onderschatten we vaak de impact ervan. In deze les leer je alles over stress en het (her)kennen van de signalen.

Week 5

Bewust omgaan met stress

Vaak reageren we vanuit de automatische piloot op stress. Je leert hoe je je anders tot stress kunt verhouden en hoe je meer bewust reageert.

Week 6

Gedachten zijn geen feiten

In deze les leer je om je gedachten te laten zijn voor wat ze zijn: gebeurtenissen in je hoofd. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet.

Week 7

Zorgen voor jezelf

Weten wat het verband is tussen wat je doet en hoe je je voelt, helpt om jezelf bij te sturen. Hoe zorg je op dit moment goed voor jezelf?

Week 8

Verder na de training

Hoewel dit de laatste les is, duurt die eigenlijk de rest van je leven. Hoe kun je na afloop van de training blijven oefenen met mindfulness?

Week 1

De automatische piloot

Je leert wat de automatische piloot is, hoe je die herkent én welke rol gewoontes spelen. Ook ontdek je mindfulness als alternatief.

Week 2

Omgaan met obstakels

Onprettige ervaringen willen we liever niet. Dit leidt onze aandacht af van het moment. In deze les ontdek je hoe het is om ‘erbij’ te blijven.

Week 3

Van doen naar zijn

Onze geest kent twee standen: doen en zijn. Wat zijn de verschillen? En hoe helpt mindfulness om hiertussen te schakelen?

Week 4

Het landschap van stress

Iedereen ervaart stress. Toch onderschatten we vaak de impact ervan. In deze les leer je alles over stress en het (her)kennen van signalen. 

Week 5

Bewust omgaan met stress

Vaak reageren we automatisch op stress. Je leert hoe je je anders tot stress kunt verhouden en hoe je bewust reageert. 

Week 6

Gedachten zijn geen feiten

In deze les leer je om je gedachten te laten voor wat ze zijn: gebeurtenissen in je hoofd. Je hébt gedachten, maar je bént ze niet.

Week 7

Zorgen voor jezelf

Weten wat het verband is tussen wat je doet en hoe je je voelt, helpt om jezelf bij te sturen. Hoe zorg je op dit moment goed voor jezelf?

Week 8

Mindfulness blijven beoefenen

Hoewel dit de laatste les is, duurt die eigenlijk de rest van je leven. Hoe kun je na afloop van de training blijven oefenen met mindfulness?

Wat zijn de resultaten van de online mindfulnesstraining?

Van minder

Aandacht in verleden of toekomst
Allerlei dingen tegelijk doen
Analyseren
Doe-modus
Gestrest en gespannen
Handelen op de automatische piloot
Iets willen veranderen
In je hoofd
Nadenken, piekeren
Oordelen, streng zijn
Streven, een doel hebben

Naar meer

Aandacht in het hier en nu
Aandacht voor één ding tegelijk
Observeren
Zijn-modus
Alert, wakker en ontspannen
Bewust handelen
Iets accepteren
In je lichaam
Voelen, ruiken, proeven, zien en horen
Mildheid, compassie
Meebewegen met wat er is

Ontdek wat mindfulness voor jou kan betekenen!

8 weken, 8 lessen, 8 online thema’s
Video, audio, presentaties, werkboeken
Een jaar lang toegang tot online lesmateriaal
Gratis updates en uitbreidingen van training

Mijn naam is Suzanne, jouw online mindfulnesstrainer

Ik wil jou laten ontdekken en ervaren wat mindfulness voor jou kan betekenen. Mij persoonlijk leverde het veel op. Dankbaar ben ik vooral voor de tools die mindfulness biedt om op een constructieve manier om te gaan met de onrustige geest en ‘uit mijn hoofd’ te komen. Van altijd doen (lees: denken) naar bewust zijn in het huidige moment. Dat gun ik jou ook! Daarom heb ik deze online training ontwikkeld.

Veelgestelde vragen

Ik heb mij aangemeld voor de online mindfulnesstraining. Wat gebeurt er nu?

Zodra je hebt betaald voor de online training, ontvang je een link waarmee je een account kunt aanmaken op de online omgeving. Hierna kun je meteen aan de slag met les 1!

Hoe lang duurt de online mindfulnesstraining in totaal?

De online mindfulnesstraining duurt acht weken en bestaat uit acht lessen met een eigen thema. Elke les duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur en daarnaast oefen je maximaal een half uur per dag tot de volgende les wordt vrijgegeven. Er zit bewust een week tussen de lessen in. Je ervaart namelijk pas wat mindfulness voor je doet als je tussen de lessen door ook echt de tijd neemt om te oefenen.

Is mindfulness geschikt voor iedereen?

In principe kan iedereen de mindfulnesstraining volgen. Hierbij gelden twee uitzonderingen:
1. Als je te maken hebt (gehad) met trauma of als je op dit moment ernstige psychische problemen hebt, raad je ik aan te overleggen met je huisarts en eventueel op zoek te gaan naar een trainer die bekend is met jouw problematiek en die jou persoonlijk kan begeleiden.
2. Als je een periode van rouw doormaakt, bijvoorbeeld door overlijden of een scheiding, is het raadzaam om te wachten op een rustiger moment om met mindfulness te starten.

Wat heb ik nodig om mee te doen aan de online mindfulnesstraining ?

Het belangrijkste is de discipline en commitment om aan de slag te gaan met oefeningen die aan bod komen. Doen en ervaren, daar gaat het om in deze training. Wat mindfulness voor je kan betekenen, is iets wat je pas ervaart als je regelmatig oefent. Een open en nieuwsgierige houding helpt je hierbij.

Hoe lang blijven de lessen van de training beschikbaar?

Alle lessen blijven voor jou een jaar lang beschikbaar. Na afloop van de 8weekse cursus kun je de lessen in de resterende 10 maanden zo vaak als je wilt terugkijken of opnieuw volgen.

Is mindfulness niet zweverig?

Nee hoor, integendeel zelfs! Een van de grootste misverstanden over mindfulness is dat het zweverig zou zijn. Mindfulness is heel praktisch, downtoearth en uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het echt effect kan hebben.

Wordt de online mindfulnesstraining vergoed?

Volg je de training ook met het oog op jouw werk? Dan kun je bij jouw werkgever navragen of hij de kosten of een deel daarvan wilt vergoeden. Veel werkgevers hebben budgetten beschikbaar voor opleiding en ontwikkeling van hun personeel.

Wat zijn de voordelen van een online mindfulnesstraining?

Je kunt de online mindfulnesstraining volgen waar en wanneer het jou uitkomtJe hoeft nergens naartoe en je hebt 24/7 toegang tot de leeromgeving. Anders dan bij een offline training kun je de lessen zo vaak opnieuw volgen als je wilt, want al het online lesmateriaal blijft een jaar lang voor jou beschikbaar. Omdat ik geen kosten heb voor de huur van een ruimte en voor drukwerk, kan ik de training voor een voordelig tarief aanbieden. Ter vergelijking: een offline training kost meestal tussen 300500 euro. Ook kun je de training in je eigen tempo volgen en je volledig richten op jouw eigen proces. 

Wat als ik mindfulness helemaal niets vind?

Als de online mindfulnesstraining echt niets voor je is, laat me dit dan binnen 14 dagen na aanschaf weten. Binnen deze termijn krijg je zonder opgaaf van reden gewoon het volledige bedrag terug. Let wel: na 14 dagen is restitutie niet meer mogelijk. 

Doe mee en meld je aan!