fbpx
Selecteer een pagina

Loslaten – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel ander verhaal. Waarom is dat zo?

Loslaten is niet altijd makkelijk

Mindfulness helpt je om de werking van de geest beter te doorgronden. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe kieskeurig de menselijke geest eigenlijk is. Als het om gedachten en gevoelens gaat, heeft het zo z’n eigen voorkeuren. Zodra je gaat oefenen met meditatie, merk je al snel de geest het liefst:
? prettige gedachten en gevoelens wil vasthouden en oproepen;
? onprettige gedachten en gevoelens wil wegduwen en voorkomen.

Leren loslaten met mindfulness

Loslaten is voor de geest dus helemaal niet zo vanzelfsprekend. Gelukkig is het te trainen. Hoe? Door tijdens het mediteren doelbewust de kieskeurigheid van de geest op te merken én te negeren. Je observeert wat je allemaal ervaart en laat dat er gewoon zijn, of het nu prettig of onprettig is. Zonder oordeel kijk je ernaar, als een onpartijdige getuige. Je merkt gedachten en gevoelens op  en borduurt er gewoon niet op voort. Je hoeft er niets mee te doen. Met andere woorden: je laat ze er zijn. Hierdoor laat je bovendien ook meteen los.

Loslaten versus vasthouden

Als je dit moeilijk vindt, richt je aandacht dan eens op hoe ‘vasthouden’ voor jou aanvoelt. Vasthouden is het tegenovergestelde. Wat is het dat je op dit moment vasthoudt? Welke gevolgen heeft dat voor je? En hoe zou het zijn als je dit kunt laten gaan? Kijken naar hoe je vasthoudt levert je tegelijkertijd kennis op over loslaten. Of het nu lukt of niet: leerzaam is het wel!

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, dankbaarheid en vrijgevigheid.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!