fbpx
Selecteer een pagina

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

feb 10, 2022 | Mindfulness

Niet streven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets bereiken. Als ik maar dit of dat doe, dรกn… Bij mindfulness is het juist de bedoeling om niet te streven.

Niet streven naar een uitkomst
Say what, niets willen bereiken met mindfulness? Waarom zou ik er dan aan beginnen? Een hele begrijpelijke gedachte, want niet streven klinkt ook wat tegenstrijdig. Daarom iets meer uitleg. Stel: je hebt je voorgenomen om te gaan mediteren, want je wilt meer rust en ontspanning ervaren. Met dat idee en die verwachting neem je plaats op je kussen en sluit je je ogen. Het duurt niet lang of je bent afgeleid. Er komen allerlei gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam voorbij. En niet alleen maar prettige… Je raakt gefrustreerd: dit is niet de bedoeling! Jouw idee van hoe de meditatie moet zijn, zit je flink in de weg.

Niet streven geeft meer ruimte
Bij mindfulness gaat het erom dat je niets doet en niets bereikt. Het enige wat je hoeft te doen is je aandacht te houden bij alles wat zich van moment tot moment ontvouwt, wat dat ook moge zijn. Precies zoals het is en precies zoals jij bent. Wat merk je op aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties? Je hoeft het alleen maar te observeren en er je aandacht op te richten. Je hoeft er verder helemaal niets mee te doen. Je hoeft ook niet te streven naar iets anders dan wat je nu ervaart. De dingen hoeven niet anders te zijn dan ze zijn.

Vertrouw op het proces
Zie je het verschil? Door niet te streven naar een bepaalde uitkomst, ontstaat er ruimte om de ervaring te laten zijn zoals die is. Juist deze houding zorgt ervoor dat je op de langere termijn mogelijk wรฉl de rust en ontspanning vindt waar je zo naar verlangt. Niet streven vergt wat oefening en geduld, maar brengt je uiteindelijk verder. Dus streef niet (teveel) en vertrouw op het proces.ย 

๐Ÿ‘‰ Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.ย 

Gerelateerde blogs

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Vertrouwen – Pijlers van mindfulness #4

Vertrouwen – Pijlers van mindfulness #4

Het ontwikkelen van vertrouwen is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Vertrouwen op je eigen gevoelens. En die leren te begrijpen. Wat vertellen ze je? Want ook al zit je er zelf weleens naast, het is goed om je eigen gevoelens serieus te nemen en je niet te...