fbpx
Selecteer een pagina

Niet streven – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Niet streven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets bereiken. Als ik maar dit of dat doe, dán… Bij mindfulness is het juist de bedoeling om niet te streven.

Niet streven naar een uitkomst

Say what, niets willen bereiken met mindfulness? Waarom zou ik er dan aan beginnen? Een hele begrijpelijke gedachte, want niet streven klinkt ook wat tegenstrijdig. Daarom iets meer uitleg. Stel: je hebt je voorgenomen om te gaan mediteren, want je wilt meer rust en ontspanning ervaren. Met dat idee en die verwachting neem je plaats op je kussen en sluit je je ogen. Het duurt niet lang of je bent afgeleid. Er komen allerlei gedachten, gevoelens en sensaties in je lichaam voorbij. En niet alleen maar prettige… Je raakt gefrustreerd: dit is niet de bedoeling! Jouw idee van hoe de meditatie moet zijn, zit je flink in de weg.

Niet streven geeft meer ruimte

Bij mindfulness gaat het erom dat je niets doet en niets bereikt. Het enige wat je hoeft te doen is je aandacht te houden bij alles wat zich van moment tot moment ontvouwt, wat dat ook moge zijn. Precies zoals het is en precies zoals jij bent. Wat merk je op aan gedachten, emoties en lichamelijke sensaties? Je hoeft het alleen maar te observeren en er je aandacht op te richten. Je hoeft er verder helemaal niets mee te doen. Je hoeft ook niet te streven naar iets anders dan wat je nu ervaart. De dingen hoeven niet anders te zijn dan ze zijn.

Vertrouw op het proces

Zie je het verschil? Door niet te streven naar een bepaalde uitkomst, ontstaat er ruimte om de ervaring te laten zijn zoals die is. Juist deze houding zorgt ervoor dat je op de langere termijn mogelijk wél de rust en ontspanning vindt waar je zo naar verlangt. Niet streven vergt wat oefening en geduld, maar brengt je uiteindelijk verder. Dus streef niet (teveel) en vertrouw op het proces.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!