fbpx
Selecteer een pagina

Vertrouwen – Pijlers van mindfulness #4

feb 10, 2022 | Mindfulness

Het ontwikkelen van vertrouwen is een belangrijk onderdeel van mindfulness. Vertrouwen op je eigen gevoelens. En die leren te begrijpen. Wat vertellen ze je? Want ook al zit je er zelf weleens naast, het is goed om je eigen gevoelens serieus te nemen en je niet te laten leiden door die van een ander. Ze geven namelijk ook jouw grenzen aan en waarom zou je die niet respecteren?

⭐ Respecteer jij jouw gevoelens als iets niet goed voelt voor jou?
⭐ Neem je jouw gevoelens serieus, ook al wijken die soms af van anderen?
⭐ Durf jij te luisteren naar wat jou gevoelens je willen vertellen? 

Meer vertrouwen op jezelf
Het gaat erom dat je jezelf bent en begrijpt wat dat inhoudt. Dat je meer jezelf wordt. Het mooiste wat jij kunt worden, is meer jezelf. Jij zult je eigen leven moeten leven, elk moment ervan. Daarom is het zo belangrijk om te vertrouwen op jezelf, je gevoelens, je grenzen. Hoe meer je dit vertrouwen ontwikkelt, hoe gemakkelijker het wordt om ook andere mensen meer te vertrouwen.

Meer vertrouwen ontwikkelen
Mindfulness helpt je om de verantwoordelijkheid te nemen om meer naar jezelf te leren luisteren. Met mindful yoga train je jezelf bijvoorbeeld in het opmerken van de signalen die je lichaam je geeft. Waar liggen jouw grenzen bij bepaalde houdingen? Is het beter om ze te respecteren of om ze iets te verleggen? Met mindfulness leer je bovendien om regelmatig even in te checken bij jezelf en te observeren wat er van moment tot moment is. Hierdoor ontstaat ruimte om in alle rust te kijken naar wat je ervaart en hoe je daarmee wilt omgaan. Op deze manier reageer je meer bewust en minder vanuit automatische patronen.  

👉 Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid. 

Gerelateerde blogs

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets bereiken. Als ik maar dit of dat doe, dán... Bij mindfulness is het juist de bedoeling om niet te streven. Niet streven naar een uitkomstSay what, niets...