fbpx
Selecteer een pagina

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen. 

Vrijgevigheid als uiting van liefde

Als je vrijgevig bent, laat je zien dat je bereid bent om je hart te openen en je te verbinden met anderen. Het is een uiting van liefde én meteen een oefening in loslaten. Je leert te delen in plaats van alles voor jezelf te willen houden. Soms  is dat een uitdaging, omdat we allemaal verlangens en gehechtheden hebben. Dat is heel menselijk. Toch zul je zien dat je van geven een rijker mens wordt.

Vrijgevigheid kent vele vormen

Misschien denk je bij vrijgevigheid meteen aan geld. En dat is zeker iets wat je kunt geven aan iemand anders of aan een goed doel. Tegelijkertijd zijn er veel andere manieren waarop je vrijgevigheid kunt uitdrukken. Zo kun je ook je tijd, aandacht, hulp, talent en vaardigheden schenken of vrijwilligerswerk doen. Of je gebaren klein of groot zijn maakt niets uit, met de juiste intentie zijn ze altijd waardevol. Geef wel met wijsheid, dus zonder jezelf in problemen te brengen.

Uitnodigingen tot vrijgevigheid

Vrijgevigheid kunt je op allerlei momenten beoefenen en dat hoeft zeker niet gepland te zijn. Het kan ook spontaan plaatsvinden: als je er oog voor hebt, zie je dat het leven je vele gelegenheden biedt om te kunnen geven. Glimlachen naar een voorbijganger op straat bijvoorbeeld. Wat ook kan: een compliment geven, een kaart sturen, een bloemetje meenemen of een luisterend oor bieden.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, geduld, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten en dankbaarheid.

Gerelateerde blogs

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie – Pijlers van mindfulness

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!