fbpx
Selecteer een pagina

Geduld – Pijlers van mindfulness

| Mindfulness

Wist je dat geduld een vorm van wijsheid is? Het laat ons zien dat we begrijpen en aanvaarden dat dingen soms hun eigen tijd nodig hebben om zich te ontvouwen. Al zouden we willen, dit proces is niet te versnellen. 

? Als je in de zomer door de natuur wandelt, kun je de meest prachtige vlinders spotten. Toch is elke vlinder eerst een harige rups geweest, die vervelt en verpopt. Afhankelijk van de soort, duurt deze metamorfose enkele weken tot maanden. Kom je een pop tegen? Dan raak je die niet aan, ook al ben je nieuwsgierig naar de vlinder die tevoorschijn komt. Want je begrijpt goed dat dit proces van rups tot vlinder tijd nodig heeft. Je hebt geduld.

Geduld met lichaam en geest

? Geduld is ook wat je ontwikkelt met mindfulness. Het gaat dan vooral om geduld ten opzichte van je eigen geest en je eigen lichaam. Zodra je begint met mediteren, zul je van alles gaan opmerken. Gedachten, emoties en sensaties in je lichaam. Soms prettig, soms onprettig of neutraal. Je herinnert jezelf er vriendelijk aan alles wat je ervaart de ruimte te geven, precies zoals het zich op dat moment voordoet. Het is wat het is op dat moment.

Geduld als hulpmiddel bij onrust

? Je zult ook merken dat de geest geneigd is tot afdwalen, rondzwerven en tijdreizen. Geduld is iets waartoe je altijd je toevlucht kunt nemen als de geest onrustig is. Het helpt je te accepteren dat de geest nu eenmaal zo werkt. Tegelijkertijd doet het je beseffen dat je niet mee hoeft te gaan in de grillen ervan. Door simpelweg waar te nemen wat er is, blijf je bij jezelf en laat je je niet meeslepen. Zo blijf je in verbinding met het hier en nu.

Geduld is zijn met wat er nu is

? Geduld herinnert je er ook aan dat je momenten niet hoeft op te vullen met activiteiten of met denken. En dat je niets hoeft te bereiken. Gewoon even ‘zijn’ is net zo goed waardevol. Geduld leert je om voor elk moment open te staan, precies zoals het is, in de wetenschap dat de dingen hun eigen tijd nodig hebben. Net zoals vlinders.

? Lees ook over de andere pijlers van mindfulness: niet oordelen, frisse blik, vertrouwen, niet streven, acceptatie, loslaten, dankbaarheid en vrijgevigheid.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!