fbpx
Selecteer een pagina

De film Paterson brengt een ode aan het alledaagse

feb 9, 2021 | Kijktip

Soms komen er op het witte doek prachtige pareltjes voorbij. Films die inspireren, omdat ze een mooie boodschap bevatten of een bijzondere kant van het bestaan belichten. Dat verhalen niet altijd groots en meeslepend hoeven te zijn om toch indruk te maken, bewijst de film Paterson.

Waarover gaat de film Paterson?

Paterson is buschauffeur in Paterson, New Jersey. Hij leidt een eenvoudig leven, met een routine die bijna elke dag hetzelfde is. Hij rijdt zijn vaste busroute, observeert de stad door zijn voorruit en luistert naar flarden van gesprekken om hem heen. Hij houdt van poëzie en schrijft gedichten op in een notitieboekje, laat na het werk de hond uit, stopt bij buurtkroeg en drinkt daar altijd precies één biertje. Daarna gaat hij naar zijn vrouw Laura, die heel ander leven leeft. Elke dag is ze bevangen door nieuwe dromen en projecten die elkaar snel opvolgen. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

Waarom de film Paterson bekijken?

Regisseur Jim Jarmusch schotelt de kijker een doodgewone week uit het leven van Paterson voor. Een rustig voortkabbelende week met weinig spannende gebeurtenissen. De film kent geen groots en meeslepend verhaal, er zitten geen spectaculaire scènes in en het heeft zelfs geen plot. En tóch vond ik de film allesbehalve saai. Want Paterson is een tevreden man met oog voor details, die met een poëtische blik naar de wereld kijkt. Vanuit dit perspectief valt er veel schoonheid te ontdekken. Juist in de eenvoud van het verhaal zit de charme, waardoor ik van de eerste tot de laatste minuut geboeid bleef kijken. Paterson is een ode aan het alledaagse. Het is ‘gewoon’ een steengoede film!

Bekijk hieronder de trailer van de film Paterson.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...