fbpx
Selecteer een pagina

De film Paterson brengt een ode aan het alledaagse

| Kijktip

Soms komen er op het witte doek prachtige pareltjes voorbij. Films die inspireren, omdat ze een mooie boodschap bevatten of een bijzondere kant van het bestaan belichten. Dat verhalen niet altijd groots en meeslepend hoeven te zijn om toch indruk te maken, bewijst de film Paterson.

Waarover gaat de film Paterson?

Paterson is buschauffeur in Paterson, New Jersey. Hij leidt een eenvoudig leven, met een routine die bijna elke dag hetzelfde is. Hij rijdt zijn vaste busroute, observeert de stad door zijn voorruit en luistert naar flarden van gesprekken om hem heen. Hij houdt van poëzie en schrijft gedichten op in een notitieboekje, laat na het werk de hond uit, stopt bij buurtkroeg en drinkt daar altijd precies één biertje. Daarna gaat hij naar zijn vrouw Laura, die heel ander leven leeft. Elke dag is ze bevangen door nieuwe dromen en projecten die elkaar snel opvolgen. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

Waarom de film Paterson bekijken?

Regisseur Jim Jarmusch schotelt de kijker een doodgewone week uit het leven van Paterson voor. Een rustig voortkabbelende week met weinig spannende gebeurtenissen. De film kent geen groots en meeslepend verhaal, er zitten geen spectaculaire scènes in en het heeft zelfs geen plot. En tóch vond ik de film allesbehalve saai. Want Paterson is een tevreden man met oog voor details, die met een poëtische blik naar de wereld kijkt. Vanuit dit perspectief valt er veel schoonheid te ontdekken. Juist in de eenvoud van het verhaal zit de charme, waardoor ik van de eerste tot de laatste minuut geboeid bleef kijken. Paterson is een ode aan het alledaagse. Het is ‘gewoon’ een steengoede film!

Bekijk hieronder de trailer van de film Paterson.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!