fbpx
Selecteer een pagina

Waarom mentale conditie trainen net als sporten is

mrt 31, 2021 | Mindfulness

Denk jij bij goed voor jezelf zorgen vooral aan bewegen en voedzaam eten? Een gezonde mentale conditie is minstens zo belangrijk. Maak daarom niet alleen tijd voor een fysieke, maar ook voor een mentale workout. Mindfulness en sport verschillen eigenlijk niet zoveel van elkaar. 

De overeenkomsten tussen je mentale conditie en je fysieke conditie trainen


Je traint je spieren

Als je sport, train je je spieren. Met mindfulness train je ook een spier: je aandachtsspier. Die helpt je geest om je gedachten te houden bij het hier en nu. In beide gevallen komt er ook enige weerstand bij kijken om je spieren uit te dagen. Want zonder weerstand, geen groei.

Je bouwt conditie op

Om in conditie te komen én te blijven, is het belangrijk om regelmatig te trainen. Je moet het echt bijhouden. Af en toe een keertje sporten of mindfulness beoefenen, is onvoldoende om de positieve effecten ervan te ondervinden. Maak daarom ruimte in je agenda vrij om te mentale conditie te trainen.

Je moet soms doorzetten

Je hebt er niet altijd zin in of tijd voor in je toch al drukke agenda. En het is ook niet altijd fijn. Soms moet je een drempel over om aan je workout te beginnen. Zit die er eenmaal op? Dan ben je toch wel weer blij en trots dat je goed voor jezelf hebt gezorgd. Dat geeft je voldoening.

Je merkt het vooral als je het niet doet

Als je minder sport, merk je dat vaak al snel aan je conditie. Je voelt je minder fit en komt misschien wel een wat kilootjes aan. Als je minder met mindfulness bezig bent, kun je merken dat je geest minder aanwezig is dat je meer aan het piekeren bent. Reden te meer dus om te fysiek én mentaal in vorm te blijven!

Weten hoe je van mindfulness een gewoonte maakt die je kunt volhouden? In mijn volgende blog deel ik tips die je helpen om een routine op te bouwen.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...