fbpx
Selecteer een pagina

Hoe je van mediteren een gewoonte maakt

mrt 31, 2021 | Mindfulness

In een eerder blog las je al dat mindfulness net als sporten is. Ook bij een mentale workout is het een kwestie van doen, al is het in het begin vaak niet makkelijk om een vaste routine op te bouwen. In dit blog vind je een aantal tips die je helpen om van mediteren een gewoonte te maken die je kunt volhouden.

Zet jouw intentie op papier
Schrijf op waarom je wilt mediteren. Wil je bijvoorbeeld je aandacht trainen, zodat je geest minder snel afdwaalt? Of beter leren omgaan met wat er is? Jouw intentie kan net dat ene steuntje in de rug zijn om toch tijd of zin te maken voor meditatie. Een reminder: dit wil ik!

Bouw het stap voor stap op
Bouw de duur van de meditatie op, door deze stap voor stap te verhogen. Leg de lat in het begin zeker niet te hoog. Begin met 10 minuten en breidt dit elke week met 5 minuten uit. Zo bouw je een routine op die je kunt volhouden, ook op de langere termijn. En beter kort mediteren dan het helemaal overslaan,

Mediteer op een vast tijdstip
Kies een vast tijdstip uit om te mediteren, dit helpt je om het een vaste plek te geven in je dag. Als je ’s ochtends mediteert na het wakker worden, dan voorkom je dat je meteen in de doe-modus schiet. Als je ’s avonds mediteert, dan kalmeer je je geest voor het slapen gaan.

Mediteer op een vaste plek
Mediteren kan in principe overal, maar het kan fijn zijn om het op een vaste plek te doen. Zelf mediteer ik in de zomer graag op mijn balkon. In de winter richt ik een comfortabel meditatiehoekje in op mijn slaapkamer, met gedimd licht en een aromadiffuser aan.

Maak het jezelf comfortabel
Zorg tijdens het mediteren goed voor jezelf. Draag lekker zittende kleding en check of de kamertemperatuur aangenaam is. Als je het koud hebt, sla dan een deken om je heen. Zet je telefoon op stil en laat eventuele huisgenoten weten dat je even ongestoord ‘me-time’ hebt.

Kies een houding die bij je past
Je kunt mediteren zittend op een kussen, meditatiebankje of een stoel. Wat je ook kiest: zorg voor een rechte, waardige en ‘wakkere’ houding, Als zitten niet prettig voor je is, dan kun je mediteren liggend op een matje of matras. Eventueel met open ogen, zodat je wakker blijft.

Laat je verwachtingen los
Mediteer met een open houding en laat je verwachtingen los over wat het resultaat zou moeten zijn. Elke meditatie is anders. Soms is het fijn, soms juist niet. En er is geen goed of fout. Ervaar wat zich ontvouwt van moment tot moment, zonder het te willen veranderen.

Ik wens je veel succes!

Gerelateerde blogs

Nature Moments – 365x tot rust komen in de natuur

Nature Moments – 365x tot rust komen in de natuur

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een boek voor de (aankomende) natuurliefhebber: Nature Moments - 365x tot rust komen in de natuur van...

Waarom mindfulness net als sporten is

Waarom mindfulness net als sporten is

Denk jij bij goed voor jezelf zorgen vooral aan bewegen en voedzaam eten? Een gezonde mentale conditie is minstens zo belangrijk. Maak daarom niet alleen tijd voor een fysieke, maar ook voor een mentale workout. Eigenlijk verschillen sport en mindfulness niet zoveel...

Wandelen zonder piekeren? Zo doe je dat!

Wandelen zonder piekeren? Zo doe je dat!

Wandelen doet wonderen voor lichaam en geest. Tenminste, als je gedachten niet met je op de loop gaan. Denk jij veel na, ook als je ter ontspanning een frisse neus haalt? Lees hoe je kunt wandelen met aandacht, zonder te piekeren. Hoofd uit, zintuigen aanEen...