fbpx
Selecteer een pagina

Wat gewoontes doorbreken je oplevert

| Mindfulness

Gewoontes doorbreken helpt jou om de wereld weer nét op een andere manier te zien. Een gewoonte is aangeleerd gedrag dat je onbewust toepast. Je doet het als vanzelf, op de automatische piloot als het ware. Op zich is dat niet erg, maar er schuilt ook een zeker ‘gevaar’ in als je teveel op gewoontes leeft. 

Gewoontes doorbreken zet zintuigen op scherp

Zoals benzine brandstof is voor een auto, zo zijn gewoontes brandstof voor de automatische piloot. Handelingen die je vanzelf doet, zonder je ervan bewust te zijn, nodigen je geest uit om met hele andere dingen bezig te zijn dan je aan het doen bent. Zo kunnen je gedachten gemakkelijk afdwalen naar gebeurtenissen in het verleden of in de toekomst. Daarom is het goed om af en toe af te wijken van ingesleten routines en je gewoontes te doorbreken. Het zet je zintuigen weer op scherp, het maakt je bewust van wat je doet en het levert je nieuwe, zelfs verrassende ervaringen op.

Gewoontes doorbreken kan heel eenvoudig zijn

Gewoontes doorbreken zit vooral in de kleine dingen. Zoiets eenvoudigs als een keer een andere route nemen dan je gewend bent. Op deze manier ontdekte ik dichtbij huis landelijke ‘sluiproutes’ die eigenlijk veel leuker bleken. Of eens in een ander restaurant eten in plaats van de vaste stek waar je al jaren komt. Om gewoontes te doorbreken pak ik ook regelmatig de trein om in een andere omgeving te gaan wandelen. Behalve dat ik zo letterlijk en figuurlijk buiten de gebaande paden treedt, is het altijd weer een feestje voor mijn zintuigen, Die krijgen weer eens iets anders te verwerken dan normaal.

Gewoontes doorbreken terwijl je thuis bent

Ook thuis kun je makkelijk gewoontes doorbreken. Breng de avond eens door met een boek op de bank in plaats van naar Netflix te kijken. Kook eens met groenten die je normaal gesproken niet eet, omdat je ze eigenlijk niet kent. Ga simpelweg eens op een andere plek zitten dan op je ‘vaste’ plek in huis. Drink thee in plaats van koffie. Of poets je tanden eens met je links in plaats van rechts. Wedden dat je dan héél bewust je tanden poetst? ?

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!