fbpx
Selecteer een pagina

Monkey mind, zo werk je ermee samen

dec 2, 2021 | Mindfulness

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois opbloeien als je leert samenwerken.

Monkey mind staat voor onrust in je hoofd

De monkey mind of ‘het aapje in je hoofd’ staat voor de onrustige geest. Voor je gedachten die alle kanten op schieten, van de hak op de tak springen en nooit focus lijken te hebben. Er hoeft maar iets te gebeuren of je gedachten worden afgeleid en dwalen telkens af naar het verleden of naar de toekomst. Hoe onrustig de geest eigenlijk is, merk je vaak pas als je je er bewust van wordt. Bijvoorbeeld als je gaat mediteren. Dat kan in het begin tot behoorlijk wat frustratie leiden. Hoort mediteren niet vredig te zijn? Geen zorgen, je kunt je monkey mind trainen.

Hoe je samenwerkt met de monkey mind

In het begin vindt je dat aapje in je hoofd waarschijnlijk vreselijk irritant. Doe. Eens. Rustig. Totdat je de monkey mind wat beter leert kennen en je ontdekt wat ervoor nodig is om deze te kalmeren. Vooral een baantje doet wonderen, geef het aapje in je hoofd iets te doen, Zeg dit: ‘Luister eens, klein aapje. You have one job. Vanaf nu is het jouw taak om aandachtig te letten op de ademhaling. Dwaalt je aandacht soms af? Dat geeft niet, zolang je de aandacht maar weer vriendelijk terugbrengt.’

Van druktemaker naar nuttige werknemer

Je zult merken dat het aapje in je hoofd zich minder druk maakt, zolang die een baantje heeft. Het mooie is dat jij de invulling van de functie bepaalt, namelijk allerlei meditatietechnieken uitvoeren. Ook zul je merken dat het steeds beter wordt in zijn functie en dus eigenlijk best nuttig is. Bovendien wordt het aapje in je hoofd op deze manier stapje voor stapje steeds kalmer en liever. Op dat moment werkt de monkey mind niet langer tégen, maar vóór je. Of beter gezegd: mét je!

In de video hieronder licht de Tibetaanse meditatieleraar Yongey Mingyur Rinpoche de monkey mind toe met een aantal voorbeelden.

Monkey mind uitleg door een Tibetaanse meditatieleraar

Gerelateerde blogs

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...

Anders naar je lijf kijken door mindfulness

Anders naar je lijf kijken door mindfulness

Anders naar je lijf kijken door mindfulness? Dat kan zeker. Want wist je dat je lichaam een prachtig instrument is, dat je kan helpen om emoties op te sporen en te transformeren? Zelf realiseerde ik mij dat pas toen ik voor het eerst een (begeleide) meditatie op mijn...