fbpx
Selecteer een pagina

Monkey mind, zo werk je ermee samen

| Mindfulness

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois opbloeien als je leert samenwerken.

Monkey mind staat voor onrust in je hoofd

De monkey mind of ‘het aapje in je hoofd’ staat voor de onrustige geest. Voor je gedachten die alle kanten op schieten, van de hak op de tak springen en nooit focus lijken te hebben. Er hoeft maar iets te gebeuren of je gedachten worden afgeleid en dwalen telkens af naar het verleden of naar de toekomst. Hoe onrustig de geest eigenlijk is, merk je vaak pas als je je er bewust van wordt. Bijvoorbeeld als je gaat mediteren. Dat kan in het begin tot behoorlijk wat frustratie leiden. Hoort mediteren niet vredig te zijn? Geen zorgen, je kunt je monkey mind trainen.

Hoe je samenwerkt met de monkey mind

In het begin vindt je dat aapje in je hoofd waarschijnlijk vreselijk irritant. Doe. Eens. Rustig. Totdat je de monkey mind wat beter leert kennen en je ontdekt wat ervoor nodig is om deze te kalmeren. Vooral een baantje doet wonderen, geef het aapje in je hoofd iets te doen, Zeg dit: ‘Luister eens, klein aapje. You have one job. Vanaf nu is het jouw taak om aandachtig te letten op de ademhaling. Dwaalt je aandacht soms af? Dat geeft niet, zolang je de aandacht maar weer vriendelijk terugbrengt.’

Van druktemaker naar nuttige werknemer

Je zult merken dat het aapje in je hoofd zich minder druk maakt, zolang die een baantje heeft. Het mooie is dat jij de invulling van de functie bepaalt, namelijk allerlei meditatietechnieken uitvoeren. Ook zul je merken dat het steeds beter wordt in zijn functie en dus eigenlijk best nuttig is. Bovendien wordt het aapje in je hoofd op deze manier stapje voor stapje steeds kalmer en liever. Op dat moment werkt de monkey mind niet langer tégen, maar vóór je. Of beter gezegd: mét je!

In de video hieronder licht de Tibetaanse meditatieleraar Yongey Mingyur Rinpoche de monkey mind toe met een aantal voorbeelden.

Monkey mind uitleg door een Tibetaanse meditatieleraar

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!