fbpx
Selecteer een pagina

Hoe iets op de automatische piloot doen soms gênant is

| Mindfulness

Een tijdje geleden maakte ik in de supermarkt iets gênants mee, waarvoor ik mij diep schaamde. Gelukkig kon ik er later om lachen én had ik een belangrijke les geleerd. Want al snel wist ik: hier had de automatische piloot een rol gespeeld. 

“Ja, we hebben er weer eentje!”

Terwijl de medewerkster met luide stem haar collega van de klantenservice op de hoogte bracht, draaiden hoofden zich naar mij om en voelde ik de blikken in mijn rug priemen. Ondertussen brak het zweet mij uit, steeg het schaamrood naar mijn kaken en stond ik aan de grond genageld. Ik kon wel door de grond zakken. Helaas, er was geen luikje waardoor ik spontaan kon verdwijnen.

“Mevrouw, u krijgt een officiële waarschuwing. Dit is diefstal!”

Het geluidsniveau ging nog een tandje omhoog. De supermarktmedewerkster stond nu wijdbeens voor me, handen demonstratief in de zij. Mijn hart bonkte als een razende ik mijn keel. Hoewel de tiener tegenover mij mijn dochter had kunnen zijn, voelde ik mij als een klein kind dat ten overstaan van de hele klas vermanend werd toegesproken. Ook nu kregen omstanders alles mee.

“Mijn excuses, het is de eerste keer dat ik een handscanner gebruik. Ik heb blijkbaar niet goed opgelet. Sorry, dit was echt niet mijn intentie!” 

Terwijl ik de woorden uitsprak, realiseerde ik mij dat ik de schijn tegen had. Iemand die wel bewust wil stelen, zou dit waarschijnlijk óók zeggen. Mijn woorden bleken inderdaad aan dovemansoren gericht, want de medewerkster negeerde wat ik zei en herhaalde haar boodschap nog een keer. Ik begreep dat een discussie geen zin had. Gelukkig bleef het bij een waarschuwing…

Een belangrijke les was het wel. Want hoe kon dit nou?

Hier was de automatische piloot aan het werk geweest. De automatische piloot gaat héél goed op gewoontes. En als je iets als vanzelf doet, dan is het voor je gedachten enorm verleidelijk om af te dwalen en hun eigen plan te trekken. Je bent dan niet bewust bezig met wat je aan het doen bent.

Boodschappen doen is voor mij zo’n gewoonte, iets wat ik op de automatische piloot doe. Hoe vaak liep ik wel niet mijn ‘vaste rondje’ door de supermarkt, terwijl ik de producten die standaard op mijn lijstje staan zonder nadenken in mijn kar gooide? Ondertussen kon mijn geest zich bezighouden met andere dingen. Met werkgerelateerde zaken bijvoorbeeld. Of welk liedje het was dat ik op dat moment in de supermarkt hoorde.

De automatische piloot komt soms van pas, maar heel vaak ook niet.

En zéker niet als je voor het eerst een handscanner in de supermarkt gebruikt. Een goede reminder voor mezelf: doe bewuster boodschappen, met je volle aandacht erbij. Of ga voortaan toch maar in de rij voor de kassa staan. Drie keer raden voor welke optie ik koos…

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!