fbpx
Selecteer een pagina

Hoe iets op de automatische piloot doen soms gênant is

okt 8, 2021 | Mindfulness

Een tijdje geleden maakte ik in de supermarkt iets gênants mee, waarvoor ik mij diep schaamde. Gelukkig kon ik er later om lachen én had ik een belangrijke les geleerd. Want al snel wist ik: hier had de automatische piloot een rol gespeeld. 

“Ja, we hebben er weer eentje!”

Terwijl de medewerkster met luide stem haar collega van de klantenservice op de hoogte bracht, draaiden hoofden zich naar mij om en voelde ik de blikken in mijn rug priemen. Ondertussen brak het zweet mij uit, steeg het schaamrood naar mijn kaken en stond ik aan de grond genageld. Ik kon wel door de grond zakken. Helaas, er was geen luikje waardoor ik spontaan kon verdwijnen.

“Mevrouw, u krijgt een officiële waarschuwing. Dit is diefstal!”

Het geluidsniveau ging nog een tandje omhoog. De supermarktmedewerkster stond nu wijdbeens voor me, handen demonstratief in de zij. Mijn hart bonkte als een razende ik mijn keel. Hoewel de tiener tegenover mij mijn dochter had kunnen zijn, voelde ik mij als een klein kind dat ten overstaan van de hele klas vermanend werd toegesproken. Ook nu kregen omstanders alles mee.

“Mijn excuses, het is de eerste keer dat ik een handscanner gebruik. Ik heb blijkbaar niet goed opgelet. Sorry, dit was echt niet mijn intentie!” 

Terwijl ik de woorden uitsprak, realiseerde ik mij dat ik de schijn tegen had. Iemand die wel bewust wil stelen, zou dit waarschijnlijk óók zeggen. Mijn woorden bleken inderdaad aan dovemansoren gericht, want de medewerkster negeerde wat ik zei en herhaalde haar boodschap nog een keer. Ik begreep dat een discussie geen zin had. Gelukkig bleef het bij een waarschuwing…

Een belangrijke les was het wel. Want hoe kon dit nou?

Hier was de automatische piloot aan het werk geweest. De automatische piloot gaat héél goed op gewoontes. En als je iets als vanzelf doet, dan is het voor je gedachten enorm verleidelijk om af te dwalen en hun eigen plan te trekken. Je bent dan niet bewust bezig met wat je aan het doen bent.

Boodschappen doen is voor mij zo’n gewoonte, iets wat ik op de automatische piloot doe. Hoe vaak liep ik wel niet mijn ‘vaste rondje’ door de supermarkt, terwijl ik de producten die standaard op mijn lijstje staan zonder nadenken in mijn kar gooide? Ondertussen kon mijn geest zich bezighouden met andere dingen. Met werkgerelateerde zaken bijvoorbeeld. Of welk liedje het was dat ik op dat moment in de supermarkt hoorde.

De automatische piloot komt soms van pas, maar heel vaak ook niet.

En zéker niet als je voor het eerst een handscanner in de supermarkt gebruikt. Een goede reminder voor mezelf: doe bewuster boodschappen, met je volle aandacht erbij. Of ga voortaan toch maar in de rij voor de kassa staan. Drie keer raden voor welke optie ik koos…

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...