fbpx
Selecteer een pagina

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

sep 1, 2021 | Dagboekschrijven

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat dagboekschrijven (journalen) voor je kan betekenen.

De voordelen van dagboekschrijven

Meer uit je hoofd

Dagboekschrijven helpt om uit je hoofd te komen. Je geeft je gedachten en gevoelens de ruimte om er te zijn. Zo ontstaat er meer rust in je bovenkamer.

Minder piekeren 

Je brengt je gedachten op orde. Kwartjes vallen en je bekijkt de dingen vanuit een nieuw perspectief. Dit kan helpen om bewuster keuzes te maken.

Inzicht in jezelf

Je krijgt meer inzicht in je gedachten, emoties, gedrag en patronen. Maar ook in jouw waarden, dromen en verlangens. Zo kom je steeds dichter bij jezelf.

Minder stress

Een hoofd zonder zorgen, zorgt voor minder stress en een betere focus. Ook helpt schrijven om met een fris hoofd je dag te beginnen of om te gaan slapen.

Moment van rust

Journalen geeft je een moment van rust, van ontspanning en bezinning. Een dagelijkse dosis ‘quality time’ met jezelf, waarvan je steeds meer gaat genieten.

In het hier en nu

Je ontwikkelt meer opmerkzaamheid en word je bewuster van wat je vindt, denkt en voelt. Je vertraagt en bent met je aandacht puur bij het schrijven.

Bewust stilstaan

Het is een manier om in te checken bij jezelf. Je staat bewust stil bij wat je denkt en voelt en geeft. Door te dagboekschrijven geef je er actief woorden aan.

Meer positiviteit

Je kunt je stemming erdoor transformeren. Je raakt negatieve gedachten wat ‘kwijt’ en je kunt meer geluk ervaren als je stilstaat bij de positieve dingen.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...