fbpx
Selecteer een pagina

Elke dag mediteren – zo bouw je een routine op

| Mindfulness

Elke dag mediteren kan een uitdaging zijn, vooral als je er net mee begint. Het is eigenlijk net als sporten. Ook bij een mentale workout is het een kwestie van doen, al is het in het begin vaak niet makkelijk om een vaste routine op te bouwen. Deze tips helpen je van dagelijks mediteren een gewoonte te maken. 

Elke dag mediteren met deze tips

Zet jouw intentie op papier

Schrijf op waarom je wilt mediteren. Wil je bijvoorbeeld je aandacht trainen, zodat je geest minder snel afdwaalt? Of beter leren omgaan met wat er is? Jouw intentie kan net dat ene steuntje in de rug zijn om toch tijd of zin te maken voor meditatie. Een reminder: dit wil ik!

Bouw het stap voor stap op

Bouw de duur van de meditatie op, door deze stap voor stap te verhogen. Leg de lat in het begin zeker niet te hoog. Begin met 10 minuten en breidt dit elke week met 5 minuten uit. Zo bouw je een routine op die je kunt volhouden, ook op de langere termijn. En beter kort mediteren dan het helemaal overslaan,

Mediteer op een vast tijdstip

Kies een vast tijdstip uit om te mediteren, dit helpt je om het een vaste plek te geven in je dag. Als je ’s ochtends mediteert na het wakker worden, dan voorkom je dat je meteen in de doe-modus schiet. Als je ’s avonds mediteert, dan kalmeer je je geest voor het slapen gaan.

Mediteer op een vaste plek

Mediteren kan in principe overal, maar het kan fijn zijn om het op een vaste plek te doen. Zelf mediteer ik in de zomer graag op mijn balkon. In de winter richt ik een comfortabel meditatiehoekje in op mijn slaapkamer, met gedimd licht en een aromadiffuser aan.

Maak het jezelf comfortabel

Zorg tijdens het mediteren goed voor jezelf. Draag lekker zittende kleding en check of de kamertemperatuur aangenaam is. Als je het koud hebt, sla dan een deken om je heen. Zet je telefoon op stil en laat eventuele huisgenoten weten dat je even ongestoord ‘me-time’ hebt.

Kies een houding die bij je past

Je kunt mediteren zittend op een kussen, meditatiebankje of een stoel. Wat je ook kiest: zorg voor een rechte, waardige en ‘wakkere’ houding, Als zitten niet prettig voor je is, dan kun je mediteren liggend op een matje of matras. Eventueel met open ogen, zodat je wakker blijft.

Laat je verwachtingen los

Mediteer met een open houding en laat je verwachtingen los over wat het resultaat zou moeten zijn. Elke meditatie is anders. Soms is het fijn, soms juist niet. En er is geen goed of fout. Ervaar wat zich ontvouwt van moment tot moment, zonder het te willen veranderen.

Ik wens je veel succes!

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!