fbpx
Selecteer een pagina

Elke dag mediteren – zo bouw je een routine op

mrt 31, 2021 | Mindfulness

Elke dag mediteren kan een uitdaging zijn, vooral als je er net mee begint. Het is eigenlijk net als sporten. Ook bij een mentale workout is het een kwestie van doen, al is het in het begin vaak niet makkelijk om een vaste routine op te bouwen. Deze tips helpen je van dagelijks mediteren een gewoonte te maken. 

Elke dag mediteren met deze tips

Zet jouw intentie op papier

Schrijf op waarom je wilt mediteren. Wil je bijvoorbeeld je aandacht trainen, zodat je geest minder snel afdwaalt? Of beter leren omgaan met wat er is? Jouw intentie kan net dat ene steuntje in de rug zijn om toch tijd of zin te maken voor meditatie. Een reminder: dit wil ik!

Bouw het stap voor stap op

Bouw de duur van de meditatie op, door deze stap voor stap te verhogen. Leg de lat in het begin zeker niet te hoog. Begin met 10 minuten en breidt dit elke week met 5 minuten uit. Zo bouw je een routine op die je kunt volhouden, ook op de langere termijn. En beter kort mediteren dan het helemaal overslaan,

Mediteer op een vast tijdstip

Kies een vast tijdstip uit om te mediteren, dit helpt je om het een vaste plek te geven in je dag. Als je ’s ochtends mediteert na het wakker worden, dan voorkom je dat je meteen in de doe-modus schiet. Als je ’s avonds mediteert, dan kalmeer je je geest voor het slapen gaan.

Mediteer op een vaste plek

Mediteren kan in principe overal, maar het kan fijn zijn om het op een vaste plek te doen. Zelf mediteer ik in de zomer graag op mijn balkon. In de winter richt ik een comfortabel meditatiehoekje in op mijn slaapkamer, met gedimd licht en een aromadiffuser aan.

Maak het jezelf comfortabel

Zorg tijdens het mediteren goed voor jezelf. Draag lekker zittende kleding en check of de kamertemperatuur aangenaam is. Als je het koud hebt, sla dan een deken om je heen. Zet je telefoon op stil en laat eventuele huisgenoten weten dat je even ongestoord ‘me-time’ hebt.

Kies een houding die bij je past

Je kunt mediteren zittend op een kussen, meditatiebankje of een stoel. Wat je ook kiest: zorg voor een rechte, waardige en ‘wakkere’ houding, Als zitten niet prettig voor je is, dan kun je mediteren liggend op een matje of matras. Eventueel met open ogen, zodat je wakker blijft.

Laat je verwachtingen los

Mediteer met een open houding en laat je verwachtingen los over wat het resultaat zou moeten zijn. Elke meditatie is anders. Soms is het fijn, soms juist niet. En er is geen goed of fout. Ervaar wat zich ontvouwt van moment tot moment, zonder het te willen veranderen.

Ik wens je veel succes!

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...