fbpx
Selecteer een pagina

Wandelen zonder piekeren? Zo doe je dat!

feb 15, 2021 | Mindfulness

Wandelen doet wonderen voor lichaam en geest. Tenminste, als je gedachten niet met je op de loop gaan. Denk jij veel na, ook als je ter ontspanning een frisse neus haalt? Lees hoe je kunt wandelen met aandacht, zonder te piekeren.

Hoofd uit, zintuigen aan
Een eenvoudige manier om ‘uit je hoofd’ te komen en je te verbinden met het hier en nu, is je zintuigen helemaal open te zetten tijdens je wandeling. Zo word je je bewust van wat je doet, terwijl je het doet. Ga bij voorkeur op pad in de natuur, daar waar je zintuigen in alle rust het meest kunnen ervaren. Loop in een rustig tempo en ga je zintuigen één voor één af.

Wat hoor je?
Spits je oren en luister welke geluiden je allemaal hoort. Dit kunnen geluiden zijn van jezelf, zoals je ademhaling, je voetstappen of het kraken van je kleding. Maar ook geluiden van de omgeving waar je nu bent., zoals vogels, het geritsel van bladeren, zwiepende takken, het ruisen van de wind of de regen, vallende druppels, stemmen van voorbijgangers of verkeer.

Wat zie je?
Geef je ogen de kost en kijk wat je allemaal kunt zien om je heen. Zijn er bomen, planten, bloemen, dieren of mensen in je blikveld? Bestaat je omgeving uit wandelpaden, weilanden, gras of heide? Wat zie je als je naar boven kijkt: de lucht, de zon, voorbijdrijvende wolken, takken die naar de hemel reiken? Heb ook oog voor veranderende kleuren en vormen.

Wat ruik je?
Haal diep adem met je neus en merk op welke geuren je kunt onderscheiden. Misschien ruik je de geur van het bos na een regenbui, de geur van vers gemaaid gras, de geur van kruiden of misschien wel de geur van koeien of paarden in de buurt. Onderzoek ook eens of met je neus het weer of de zelfs het seizoen kunt ruiken, bijvoorbeeld door bloesem of kastanjes.

Wat voel je?
Wees je bewust van wat je voelt met je huid. De warmte van de zon op je gezicht of de kou van de wind langs je wangen. De harde of zachte grond onder je voeten. Kleine steentjes of brekende takjes als je loopt. Zweetdruppeltjes die over je rug glijden. Laat je ook je hand af en toe rusten op de schors van een boom of voel hoe zacht het mos op de aarde is.

Wat proef je?
Als je wat te eten bij je hebt, bijvoorbeeld een appel of een boterham, eet dit dan langzaam hapje voor hapje op. Neem de tijd om goed te kauwen. Merk op wat je smaakpapillen waarnemen: is wat je proeft zoet, zuur, zout, bitter of hartig? Verandert de smaak, terwijl je kauwt? Merk ook op wat er gebeurt met de vorm en de textuur van hetgeen je eet.

Breng je aandacht terug
Misschien merk je dat je gedachten met je op de loop gaan. Dat ze je afleiden van de ervaring. Dat is heel gewoon, zo werkt de geest nu eenmaal. Wees dus mild voor jezelf als dit gebeurt. Breng je aandacht rustig weer terug naar je zintuigen. Hoe vaker je hiermee oefent, des te sterker je ‘aandachtsspier’ wordt.

Ik wens je veel wandelplezier!

Gerelateerde blogs

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Dit moment is alles wat je ooit zult hebben. Ga maar na: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht en gevoeld buiten dit moment om? En kan dat eigenlijk wel?  Het antwoord luidt nee. Er komt namelijk nooit een moment dat je leven niet nu is. Dit moment is het enige....

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een 'luchtige' filosofische gids: Socrates op Sneakers van Elke Wiss. Het boek bevat tips & tricks...

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat...