fbpx
Selecteer een pagina

Mindful wandelen in de natuur – zo doe je dat

feb 15, 2021 | Mindfulness, Wandelen

Mindful wandelen klinkt je misschien wat zweverig in de oren. Maar het is niets meer dan wandelen in aandacht, met al je zintuigen op scherp. Wandelen doet wonderen voor lichaam en geest, vooral als je de natuur opzoekt. Maar hoe doe je dat nu precies, mindful wandelen? Stap voor stap leg ik het je uit.

Mindful wandelen: hoofd uit, zintuigen aan

Een eenvoudige manier om ‘uit je hoofd’ te komen en je te verbinden met het hier en nu, is je zintuigen helemaal open te zetten tijdens je wandeling. Zo word je je bewust van wat je doet, terwijl je het doet. Ga bij voorkeur op pad in de natuur, daar waar je zintuigen in alle rust het meest kunnen ervaren. Loop in een rustig tempo en ga je zintuigen één voor één af.

Wat hoor je?

Spits je oren en luister welke geluiden je allemaal hoort. Dit kunnen geluiden zijn van jezelf, zoals je ademhaling, je voetstappen of het kraken van je kleding. Maar ook geluiden van de omgeving waar je nu bent., zoals vogels, het geritsel van bladeren, zwiepende takken, het ruisen van de wind of de regen, vallende druppels, stemmen van voorbijgangers of verkeer.

Wat zie je?

Geef je ogen de kost en kijk wat je allemaal kunt zien om je heen. Zijn er bomen, planten, bloemen, dieren of mensen in je blikveld? Bestaat je omgeving uit wandelpaden, weilanden, gras of heide? Wat zie je als je naar boven kijkt: de lucht, de zon, voorbijdrijvende wolken, takken die naar de hemel reiken? Heb ook oog voor veranderende kleuren en vormen.

Wat ruik je?

Haal diep adem met je neus en merk op welke geuren je kunt onderscheiden. Misschien ruik je de geur van het bos na een regenbui, de geur van vers gemaaid gras, de geur van kruiden of misschien wel de geur van koeien of paarden in de buurt. Onderzoek ook eens of met je neus het weer of de zelfs het seizoen kunt ruiken, bijvoorbeeld door bloesem of kastanjes.

Wat voel je?

Wees je bewust van wat je voelt met je huid. De warmte van de zon op je gezicht of de kou van de wind langs je wangen. De harde of zachte grond onder je voeten. Kleine steentjes of brekende takjes als je loopt. Zweetdruppeltjes die over je rug glijden. Laat je ook je hand af en toe rusten op de schors van een boom of voel hoe zacht het mos op de aarde is.

Wat proef je?

Als je wat te eten bij je hebt, bijvoorbeeld een appel of een boterham, eet dit dan langzaam hapje voor hapje op. Neem de tijd om goed te kauwen. Merk op wat je smaakpapillen waarnemen: is wat je proeft zoet, zuur, zout, bitter of hartig? Verandert de smaak, terwijl je kauwt? Merk ook op wat er gebeurt met de vorm en de textuur van hetgeen je eet.

Blijf er met je aandacht bij

Misschien merk je dat je gedachten met je op de loop gaan. Dat ze je afleiden van de ervaring. Dat is heel gewoon, zo werkt de geest nu eenmaal. Wees dus mild voor jezelf als dit gebeurt. Breng je aandacht rustig weer terug naar je zintuigen. Hoe vaker je hiermee oefent, des te sterker je ‘aandachtsspier’ wordt.

Ik wens je veel wandelplezier!

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...