fbpx
Selecteer een pagina

Paterson, een ode aan het alledaagse

feb 9, 2021 | Kijktip

Soms komen er op het witte doek prachtige pareltjes voorbij. Films die inspireren, omdat ze een mooie boodschap bevatten of een bijzondere kant van het bestaan belichten. Dat verhalen niet altijd groots en meeslepend hoeven te zijn om toch indruk te maken, bewijst de film Paterson.

Waarover gaat Paterson?
Paterson is buschauffeur in Paterson, New Jersey. Hij leidt een eenvoudig leven, met een routine die bijna elke dag hetzelfde is. Hij rijdt zijn vaste busroute, observeert de stad door zijn voorruit en luistert naar flarden van gesprekken om hem heen. Hij houdt van poëzie en schrijft gedichten op in een notitieboekje, laat na het werk de hond uit, stopt bij buurtkroeg en drinkt daar altijd precies één biertje. Daarna gaat hij naar zijn vrouw Laura, die heel ander leven leeft. Elke dag is ze bevangen door nieuwe dromen en projecten die elkaar snel opvolgen. Paterson houdt van Laura en zij houdt van hem. Hij steunt haar ambities en zij bewondert hem om zijn geheime gave voor poëzie.

Waarom Paterson bekijken?
Regisseur Jim Jarmusch schotelt de kijker een doodgewone week uit het leven van Paterson voor. Een rustig voortkabbelende week met weinig spannende gebeurtenissen. De film kent geen groots en meeslepend verhaal, er zitten geen spectaculaire scènes in en het heeft zelfs geen plot. En tóch vond ik de film allesbehalve saai. Want Paterson is een tevreden man met oog voor details, die met een poëtische blik naar de wereld kijkt. Vanuit dit perspectief valt er veel schoonheid te ontdekken. Juist in de eenvoud van het verhaal zit de charme, waardoor ik van de eerste tot de laatste minuut geboeid bleef kijken. Paterson is een ode aan het alledaagse. Het is ‘gewoon’ een steengoede film!

Bekijk hieronder de trailer van de film.

Gerelateerde blogs

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Dit moment is alles wat je ooit zult hebben. Ga maar na: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht en gevoeld buiten dit moment om? En kan dat eigenlijk wel?  Het antwoord luidt nee. Er komt namelijk nooit een moment dat je leven niet nu is. Dit moment is het enige....

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een 'luchtige' filosofische gids: Socrates op Sneakers van Elke Wiss. Het boek bevat tips & tricks...

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat...