fbpx
Selecteer een pagina

Misverstanden over mindfulness – Feit of fabel?

| Mindfulness

Misverstanden over mindfulness zijn er genoeg. Zo wordt er al snel gedacht dat het zweverig is. En zo bestaan er meer hardnekkige vooroordelen. Studio Suzhi neemt er een aantal onder de loep en legt uit hoe het wél zit.

De bekendste misverstanden over mindfulness op een rij


“Mindfulness is ontspannen”

Bij mindfulness gaat het erom dat je met milde aandacht opmerkt wat je op dit moment voelt in je lichaam, en welke gedachten en emoties je hebt. En dit kan van alles zijn. Misschien merk je dat je je ontspannen voelt. Of misschien ervaar je op dit moment juist veel spanning en onrust. En dat is ook oké. Dan is dat wat je opmerkt. Bij mindfulness leer je wel hoe je meer ontspannen kunt omgaan met wat zich aandient. Ontspannen zijn of worden is echter geen doel op zich.

“Mindfulness is alleen maar fijn”

Mindfulness helpt je te observeren en te accepteren wat zich van moment tot moment voordoet. Als dat prettige ervaringen zijn, kun je er door mindfulness waarschijnlijk nog meer van genieten. En dat is fijn. Maar het leven bestaat niet alleen maar uit prettige momenten. Je kunt bijvoorbeeld ook opmerken dat je verdrietig of boos bent, of dat je lichaam gespannen is. Mindfulness verandert hier niets aan, maar leert je wel om ‘erbij te blijven’ zonder erin op te gaan.

“Mindfulness is stoppen met denken”

Een ander misverstand over mindfulness is dat het je helpt te stoppen met denken. Al zou je willen, dat is onmogelijk. Het is namelijk heel normaal dat je hoofd zich voortdurend vult met gedachten. Dat gebeurt automatisch, zo werkt de geest nu eenmaal. Bij mindfulness merk je op wat je doet, terwijl je het doet. Met andere woorden: je merkt op dat je aan het denken bent. Zonder deze gedachten te negeren of er helemaal in op te gaan. Je stopt niet met denken, maar je observeert je gedachten en ‘parkeert’ ze als het ware.

“Mindfulness is zweverig”

Integendeel! Mindfulness is juist laagdrempelig, praktisch en down-to-earth. Je hoeft nergens in te geloven en er komt geen hogere macht bij aan te pas. Je hoeft er ook geen gebatikte Indiase broeken voor aan, jezelf in ingewikkelde posities te vouwen, mantra’s te zingen of wierookstokjes aan te steken. Tenzij jij je daar zelf prettig bij voelt natuurlijk. Het mag als je wilt, maar het hoeft niet.

“Mindfulness gaat over de geest”

Hoewel het woord anders doet vermoeden, gaat mindfulness niet alleen over de mind. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Als je vaak mindfulness beoefent, kom je steeds meer uit je hoofd en in je lijf. Je ontwikkelt lichaamsbewustzijn. Dit houdt in dat je steeds beter opmerkt welke signalen je lichaam je geeft. Zo kun je bijvoorbeeld stress eerder herkennen en op basis hiervan gezondere keuzes maken.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!