fbpx
Selecteer een pagina

Misverstanden over mindfulness – Feit of fabel?

feb 9, 2021 | Mindfulness

Misverstanden over mindfulness zijn er genoeg. Zo wordt er al snel gedacht dat het zweverig is. En zo bestaan er meer hardnekkige vooroordelen. Studio Suzhi neemt er een aantal onder de loep en legt uit hoe het wél zit.

De bekendste misverstanden over mindfulness op een rij


“Mindfulness is ontspannen”

Bij mindfulness gaat het erom dat je met milde aandacht opmerkt wat je op dit moment voelt in je lichaam, en welke gedachten en emoties je hebt. En dit kan van alles zijn. Misschien merk je dat je je ontspannen voelt. Of misschien ervaar je op dit moment juist veel spanning en onrust. En dat is ook oké. Dan is dat wat je opmerkt. Bij mindfulness leer je wel hoe je meer ontspannen kunt omgaan met wat zich aandient. Ontspannen zijn of worden is echter geen doel op zich.

“Mindfulness is alleen maar fijn”

Mindfulness helpt je te observeren en te accepteren wat zich van moment tot moment voordoet. Als dat prettige ervaringen zijn, kun je er door mindfulness waarschijnlijk nog meer van genieten. En dat is fijn. Maar het leven bestaat niet alleen maar uit prettige momenten. Je kunt bijvoorbeeld ook opmerken dat je verdrietig of boos bent, of dat je lichaam gespannen is. Mindfulness verandert hier niets aan, maar leert je wel om ‘erbij te blijven’ zonder erin op te gaan.

“Mindfulness is stoppen met denken”

Een ander misverstand over mindfulness is dat het je helpt te stoppen met denken. Al zou je willen, dat is onmogelijk. Het is namelijk heel normaal dat je hoofd zich voortdurend vult met gedachten. Dat gebeurt automatisch, zo werkt de geest nu eenmaal. Bij mindfulness merk je op wat je doet, terwijl je het doet. Met andere woorden: je merkt op dat je aan het denken bent. Zonder deze gedachten te negeren of er helemaal in op te gaan. Je stopt niet met denken, maar je observeert je gedachten en ‘parkeert’ ze als het ware.

“Mindfulness is zweverig”

Integendeel! Mindfulness is juist laagdrempelig, praktisch en down-to-earth. Je hoeft nergens in te geloven en er komt geen hogere macht bij aan te pas. Je hoeft er ook geen gebatikte Indiase broeken voor aan, jezelf in ingewikkelde posities te vouwen, mantra’s te zingen of wierookstokjes aan te steken. Tenzij jij je daar zelf prettig bij voelt natuurlijk. Het mag als je wilt, maar het hoeft niet.

“Mindfulness gaat over de geest”

Hoewel het woord anders doet vermoeden, gaat mindfulness niet alleen over de mind. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Als je vaak mindfulness beoefent, kom je steeds meer uit je hoofd en in je lijf. Je ontwikkelt lichaamsbewustzijn. Dit houdt in dat je steeds beter opmerkt welke signalen je lichaam je geeft. Zo kun je bijvoorbeeld stress eerder herkennen en op basis hiervan gezondere keuzes maken.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...