fbpx
Selecteer een pagina

Waar komt mindfulness vandaan?

dec 3, 2020 | Mindfulness

Mindfulness is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Iedereen heeft er wel over gehoord of gelezen. Maar waar komt mindfulness eigenlijk vandaan? Wie ontwikkelde de methode en waarom?

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Mindfulness kent haar oorsprong in het boeddhisme. De Amerikaanse dr. Jon Kabat-Zinn haalde het als eerste uit zijn boeddhistische context. In 1979 ontwikkelde hij een acht weken durende training: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze methode leert mensen anders om te gaan met chronische gezondheidsklachten en de gevoelens die hiermee kunnen samenhangen. MBSR verwierf al snel bekendheid onder artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa, en ook in bredere kring sloeg het aan. Inmiddels wordt MBSR ook toegepast bij klachten als stress en burn-out.

In de achtweekse MBSR-training combineert Kabat-Zinn inzichten uit de oosterse wijsheidstradities met zijn kennis van de westerse medische wetenschap en de cognitieve psychologie. Zo maakt hij bijvoorbeeld gebruik van een aantal meditatievormen uit het zenboeddhisme. Het gaat hem hierbij niet om het boeddhisme zelf, maar om het effect die de meditaties hebben. Anders dan sommige mensen denken, staat MBSR dus helemaal los van welke religie of levensbeschouwing dan ook.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

In 2001 ontwikkelden geleerden Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal een variant op MBSR: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het verschil zit niet in de inhoud, maar aan de wie de training gegeven wordt. Waar MBSR zich vooral richt op mensen met fysieke/mentale klachten in het algemeen, is MBCT specifiek ontwikkeld voor mensen die meerdere depressies hebben gehad. Je zou kunnen zeggen dat MBSR meer de nadruk legt op omgaan met stress en MBCT op omgaan met je gedachten. Welke variant je ook volgt, de essentie is hetzelfde. Namelijk: de aandacht trainen om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder te oordelen.

Bekijk de video hieronder, waarin Jon Kabat-Zinn te gast is bij Oprah Winfrey.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?  Wandelen is ook een vorm van meditatie...