fbpx
Selecteer een pagina

Waar komt mindfulness vandaan?

| Mindfulness

Mindfulness is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Iedereen heeft er wel over gehoord of gelezen. Maar waar komt mindfulness eigenlijk vandaan? Wie ontwikkelde de methode en waarom?

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Mindfulness kent haar oorsprong in het boeddhisme. De Amerikaanse dr. Jon Kabat-Zinn haalde het als eerste uit zijn boeddhistische context. In 1979 ontwikkelde hij een acht weken durende training: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze methode leert mensen anders om te gaan met chronische gezondheidsklachten en de gevoelens die hiermee kunnen samenhangen. MBSR verwierf al snel bekendheid onder artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa, en ook in bredere kring sloeg het aan. Inmiddels wordt MBSR ook toegepast bij klachten als stress en burn-out.

In de achtweekse MBSR-training combineert Kabat-Zinn inzichten uit de oosterse wijsheidstradities met zijn kennis van de westerse medische wetenschap en de cognitieve psychologie. Zo maakt hij bijvoorbeeld gebruik van een aantal meditatievormen uit het zenboeddhisme. Het gaat hem hierbij niet om het boeddhisme zelf, maar om het effect die de meditaties hebben. Anders dan sommige mensen denken, staat MBSR dus helemaal los van welke religie of levensbeschouwing dan ook.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

In 2001 ontwikkelden geleerden Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal een variant op MBSR: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het verschil zit niet in de inhoud, maar aan de wie de training gegeven wordt. Waar MBSR zich vooral richt op mensen met fysieke/mentale klachten in het algemeen, is MBCT specifiek ontwikkeld voor mensen die meerdere depressies hebben gehad. Je zou kunnen zeggen dat MBSR meer de nadruk legt op omgaan met stress en MBCT op omgaan met je gedachten. Welke variant je ook volgt, de essentie is hetzelfde. Namelijk: de aandacht trainen om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder te oordelen.

Bekijk de video hieronder, waarin Jon Kabat-Zinn te gast is bij Oprah Winfrey.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!