fbpx
Selecteer een pagina

Waarom de adem bij meditatie belangrijk is

feb 8, 2022 | Mindfulness

De adem speelt een hele belangrijke rol bij meditatie. Dwaalt je geest af naar andere zaken dan waarmee je bezig bent? En raak je steeds afgeleid? Dan luidt de boodschap altijd: keer met je aandacht weer terug naar de beweging van je ademhaling, op een rustige en vriendelijke manier. Maar waarom juist je aandacht richten op de lucht die in en uit je lichaam stroomt? Een korte uitleg.

De adem is er altijd voor jou

Adem is leven. We kunnen niet zonder. Toch beschouwen we het vaak als iets vanzelfsprekends. Dit verandert meestal zodra je kennismaakt met mediteren. Je gaat ervaren dat het altijd iets is waarnaar je kunt terugkeren. Wanneer je maar wilt, waar je ook bent en wat je ook doet. De adem is er altijd. 

De adem heeft jou niet nodig

Vanaf geboorte tot aan de dood: we ademen ons hele leven door. Hoewel de adem er altijd voor je is, heeft het jou andersom helemaal niet nodig. Inademen en uitademen, het gaat vanzelf en jij hoeft daar niets speciaals voor te doen. 

De adem als anker in het nu

Door je aandacht te brengen naar de lucht die in en uit je lichaam stroomt, kom je onmiddellijk weer in het hier en nu terecht. Op deze manier is het een rustig middelpunt in jezelf, dat je helpt om meer ontspanning en kalmte te ervaren. Ook op momenten dat je het misschien even moeilijk hebt. 

De adem geeft signalen door

Onze ademhaling is nooit hetzelfde. Het ritme hangt af van wat we doen en hoe we ons voelen. Sneller als we bewegen of geëmotioneerd zijn, langzamer als we slapen of ontspannen zijn. Het is een prachtig en handig instrument, dat ons belangrijke informatie geeft over onze lichamelijke en geestelijke toestand op dit moment. Een soort sensor dus. 

Gerelateerde blogs

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten – Pijlers van mindfulness #7

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie – Pijlers van mindfulness #6

Acceptatie betekent dat je de dingen aanvaardt zoals ze op dit moment zijn. Het is een van de dingen waarmee we oefenen met mindfulness. Want in ons dagelijks leven verspillen we veel energie aan ontkenning van en verzet tegen wat er is. En dat levert vaak alleen maar...

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven – Pijlers van mindfulness #5

Niet streven is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want bijna alles wat we doen, doen we met een doel. We willen iets bereiken. Als ik maar dit of dat doe, dán... Bij mindfulness is het juist de bedoeling om niet te streven. Niet streven naar een uitkomstSay what, niets...