fbpx
Selecteer een pagina

Wat kun je doen tegen een herfstdip? ๐Ÿ‚

nov 22, 2021 | Mindfulness

Wat kun je doen tegen een herfstdip? Het is de vraag die je jezelf vast stelt, als je hier last van hebt. En je bent zeker niet de enige! Zodra de dagen korter en donkerder worden, gaat je energie vaak omlaag. Je kunt je moe en lusteloos gaan voelen, wat neerslachtiger worden en moeite krijgen met opstaan. Hoe voorkom je dat je in een herfstdip belandt? Lees de tips hieronder.ย 

โฐ Sta op tijd op

Wat je kunt doen tegen een herfstdip, is allereerst een vast ritme aanhouden.ย  Hoe aantrekkelijk het soms ook is om je warme dekbed nog even over je heen te trekken, probeer toch om elke dag op dezelfde tijd op te staan. Zet je wekker wat verder weg, zodat je je bed uit moet om het alarm uit te zetten.

๐Ÿง˜ Beoefen mindfulness

Maak er een gewoonte van om elke dag in te checken bij jezelf. Mindfulness helpt je om je bewust te worden van wat je op dit moment ervaart aan gedachten, emoties en sensaties in je lichaam. Zo merk je sneller op wat er in je omgaat, kun je bewust(er) keuzes maken en actie ondernemen als dat nodig is.

โ˜€๏ธ Genoeg daglicht

Wat meespeelt in het ontstaan van een herfstdip is het gebrek aan zonlicht. Pak als het even kan wat daglicht mee. Bijvoorbeeld door elke dag tijdens je lunchpauze een wandeling in de buitenlucht te maken. Voor sommige mensen biedt een daglichtlamp uitkomst, die bootst het licht op een zomerse dag na.

๐Ÿฅพ Beweeg elke dag

Beweging helpt je niet alleen om je fysiek goed te voelen, ook mentaal zorgt het voor een boost. Is de drempel naar de sportschool te hoog? Ga thuis aan de slag met krachttraining of doe mee met een workout op laptop of tv. Of ga wandelen. Dan ben je meteen buiten en sla je twee vliegen in รฉรฉn klap.

๐Ÿ’– Zorg goed voor jezelf

Wat je tot slot kunt doen tegen een herfstdip is in in dit seizoen extra mild zijn voor jezelf. Maak een lijst met dingen waar je energie van krijgt en die je helpen om in een betere stemming te komen. Dit kan van alles zijn: in bad gaan met een maskertje op, een boswandeling, een gezonde maaltijd fixen of bellen met een vriendin. Doe elke dag iets fijns.

๐Ÿ‘‰ Belangrijk: Houden je klachten langer dan twee weken aan? Dan kan het zijn dat er sprake is van een seizoensgebonden depressie. Maak als de klachten langer duren altijd een afspraak met je huisarts en vraag om hulp.

Voor wie benieuwd is: dit is de daglichtlamp die ik zelf heb gekocht >>

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gรกรกn. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?ย  Wandelen is ook een vorm van meditatie...