fbpx
Selecteer een pagina

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

nov 22, 2021 | Mindfulness, Wandelen

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gรกรกn. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat?ย 

Wandelen is ook een vorm van meditatie

๐ŸฅพWandelen is ook een vorm van mediteren. En het enige wat je hoeft te doen is je schoenen aantrekken, de deur uitlopen en op weg te gaan. Als het even helemaal alleen en in de natuur, weg van drukte en de bewoonde wereld.

You have one job…

๐ŸฅพEenmaal aan de wandel heb je maar รฉรฉn taak: de ene voet voor de andere zetten. Je loopt gewoon door, totdat je op je bestemming bent. Bij elke stap zal je merken dat je het geklets van je geest steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Je bent immers met je aandacht bij de route die je aflegt en bij het neerzetten van je voeten. Komen er toch gedachten op, dan brengt de natuur je weer in het hier en nu. De geur van het bos, het geritsel van de bladeren, de zachte mos onder je voeten of een uitgestrekt landschap.

Omgaan met obstakels

๐ŸฅพSoms komt er ook ongemak op je pad, vooral als je wat langere afstanden loopt. Je wordt moe, raakt de weg kwijt, krijgt pijnlijke voeten en je rugtas voelt als een last op je schouders. Of je wordt plots overvallen door een plensbui, die Buienradar toch echt niet had voorspeld. Kortom: bij wandelen als meditatie kom je ook obstakels tegen. Mentale en fysieke uitdagingen of zaken waar je helemaal geen invloed op hebt, zoals het weer. Hiermee omgaan is onderdeel van de ervaring.

Wandelen als meditatie, traktatie voor zintuigen

๐ŸฅพBovendien brengt wandelen je weer in contact met je lichaam en de wereld om je heen. Je lichaam, waar je misschien niet altijd evenveel aandacht voor hebt of dat je soms zelfs wel voor lief neemt. Met elke stap zet je jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Je voelt hoe je longen zich vullen met frisse lucht en dat je spieren aan het werk zijn. Je wordt je meer en meer bewust van wat je allemaal hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Een traktatie voor je zintuigen, die lichaam en geest weer op scherp zetten en van nieuwe energie voorzien.

โžก๏ธ Wil je de haast en de zorgen uit je hoofd halen? Ga wandelen en kijk wat er overblijft.

Gerelateerde blogs

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind, zo werk je ermee samen

Monkey mind. Misschien heb er wel eens van gehoord. Het is de Engelse term voor het aapje in je hoofd, dat voortdurend onrustig heen en weer springt. Je maakt er kennis mee zodra je gaat mediteren. Vaak is het geen liefde op het eerste gezicht. Toch kan er iets moois...

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho

De Alchemist van Paulo Coelho is echte klassieker. In de jaren negentig van de vorige eeuw voerde het moderne sprookje alle internationale bestsellerlijsten aan. Nog steeds is het boek van de Braziliaanse schrijver razend populair. Waar gaat De Alchemist over en...

Anders naar je lijf kijken door mindfulness

Anders naar je lijf kijken door mindfulness

Anders naar je lijf kijken door mindfulness? Dat kan zeker. Want wist je dat je lichaam een prachtig instrument is, dat je kan helpen om emoties op te sporen en te transformeren? Zelf realiseerde ik mij dat pas toen ik voor het eerst een (begeleide) meditatie op mijn...