fbpx
Selecteer een pagina

Wandelen als meditatie: bewegen in aandacht

| Mindfulness, Wandelen

Voor wandelen als meditatie is niet veel nodig: schoenen aan en gáán. Het is de perfecte manier om de pauzeknop in te drukken op hectische dagen. Stilstaan met aandacht kan dus ook door in beweging te komen. Hoe zit dat? 

Wandelen is ook een vorm van meditatie

?Wandelen is ook een vorm van mediteren. En het enige wat je hoeft te doen is je schoenen aantrekken, de deur uitlopen en op weg te gaan. Als het even helemaal alleen en in de natuur, weg van drukte en de bewoonde wereld.

You have one job…

?Eenmaal aan de wandel heb je maar één taak: de ene voet voor de andere zetten. Je loopt gewoon door, totdat je op je bestemming bent. Bij elke stap zal je merken dat je het geklets van je geest steeds meer naar de achtergrond verdwijnt. Je bent immers met je aandacht bij de route die je aflegt en bij het neerzetten van je voeten. Komen er toch gedachten op, dan brengt de natuur je weer in het hier en nu. De geur van het bos, het geritsel van de bladeren, de zachte mos onder je voeten of een uitgestrekt landschap.

Omgaan met obstakels

?Soms komt er ook ongemak op je pad, vooral als je wat langere afstanden loopt. Je wordt moe, raakt de weg kwijt, krijgt pijnlijke voeten en je rugtas voelt als een last op je schouders. Of je wordt plots overvallen door een plensbui, die Buienradar toch echt niet had voorspeld. Kortom: bij wandelen als meditatie kom je ook obstakels tegen. Mentale en fysieke uitdagingen of zaken waar je helemaal geen invloed op hebt, zoals het weer. Hiermee omgaan is onderdeel van de ervaring.

Wandelen als meditatie, traktatie voor zintuigen

?Bovendien brengt wandelen je weer in contact met je lichaam en de wereld om je heen. Je lichaam, waar je misschien niet altijd evenveel aandacht voor hebt of dat je soms zelfs wel voor lief neemt. Met elke stap zet je jezelf letterlijk en figuurlijk in beweging. Je voelt hoe je longen zich vullen met frisse lucht en dat je spieren aan het werk zijn. Je wordt je meer en meer bewust van wat je allemaal hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt. Een traktatie voor je zintuigen, die lichaam en geest weer op scherp zetten en van nieuwe energie voorzien.

➡️ Wil je de haast en de zorgen uit je hoofd halen? Ga wandelen en kijk wat er overblijft.

Gerelateerde blogs

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid – Pijlers van mindfulness

Vrijgevigheid betekent dat je vrijwillig bereid bent om te geven, meer dan je op basis van wat dan ook zou hoeven. Anderen vreugde schenken met je gebaar, dat is de intentie waarmee je dit doet. Dus zonder zelf iets terug te verlangen.  Vrijgevigheid als uiting van...

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid – Pijlers van mindfulness

Dankbaarheid laat je beseffen wat er op dit moment aanwezig is in je leven. Mindfulness helpt je om hierbij stil te staan, zodat je een houding van dankbaarheid ontwikkelt. Met aandacht voor wat er wel is in plaats van niet. Dankbaarheid maakt je bewust Onze aandacht...

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten – Pijlers van mindfulness

Loslaten. Misschien zijn we ons er niet echt bewust van, maar we doen het elke nacht. We schakelen het licht uit, kruipen onder ons warme dekbed en sluiten onze ogen. We laten lichaam en geest voor een aantal uren helemaal los, maar overdag is loslaten vaak een heel...

Volg mij op @studiosuzhi.nl voor tips en inspiratie!