fbpx
Selecteer een pagina

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

sep 17, 2021 | Mindfulness

Dit moment is alles wat je ooit zult hebben. Ga maar na: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht en gevoeld buiten dit moment om? En kan dat eigenlijk wel? 

Het antwoord luidt nee. Er komt namelijk nooit een moment dat je leven niet nu is. Dit moment is het enige. Je leven ontvouwt zich in het huidige moment, niet in het verleden of in de toekomst. Het nu is dan ook het enige dat je uit de cirkel van denken kan halen.

Doorbreek de cirkel
Dat zit zo: als je veel in je hoofd zit, leef je vrijwel helemaal vanuit herinnering of verwachting. Je piekert over dat wat is of over wat er nog komen gaat. Terwijl je bezig bent met gisteren of morgen, trekt het nu aan je voorbij. De eerste stap om deze cirkel te doorbreken, is meer aanwezig te zijn in dit moment. Dit doe je door op te merken waar je gedachten op dit moment zijn. 

Leren te observeren 
Als je in staat bent om je gedachten te observeren, zit je er niet langer meer in gevangen. Dit vergt wel enige oefening. Want de meesten van ons zijn van nature niet zo opmerkzaam. Gelukkig is opmerkzaamheid met mindfulness te trainen. Hierdoor word je je bewust van waar je nu met je gedachten bent. 

Op het moment dat je beseft dat je niet aanwezig bent, bén je aanwezig.

Gerelateerde blogs

Hoe de automatische piloot gênante situaties oplevert

Hoe de automatische piloot gênante situaties oplevert

Een tijdje geleden maakte ik in de supermarkt iets gênants mee, waarvoor ik mij diep schaamde. Gelukkig kon ik er later om lachen én had ik een belangrijke les geleerd. Want al snel wist ik: hier had de automatische piloot een rol gespeeld.  "Ja, we hebben er weer...

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een 'luchtige' filosofische gids: Socrates op Sneakers van Elke Wiss. Het boek bevat tips & tricks...

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat...