fbpx
Selecteer een pagina

Feit of fabel? Misverstanden over mindfulness

feb 9, 2021 | Mindfulness

Over mindfulness bestaan een aantal hardnekkige vooroordelen. Studio Suzhi neemt vijf misverstanden over onder de loep en legt uit hoe het wél zit.

“Mindfulness is ontspannen”
Bij mindfulness gaat het erom dat je met milde aandacht opmerkt wat je op dit moment voelt in je lichaam, en welke gedachten en emoties je hebt. En dit kan van alles zijn. Misschien merk je dat je je ontspannen voelt. Of misschien ervaar je op dit moment juist veel spanning en onrust. En dat is ook oké. Dan is dat wat je opmerkt. Bij mindfulness leer je wel hoe je meer ontspannen kunt omgaan met wat zich aandient. Ontspannen zijn of worden is echter geen doel op zich.

“Mindfulness is alleen maar fijn”
Mindfulness helpt je te observeren en te accepteren wat zich van moment tot moment voordoet. Als dat prettige ervaringen zijn, kun je er door mindfulness waarschijnlijk nog meer van genieten. En dat is fijn. Maar het leven bestaat niet alleen maar uit prettige momenten. Je kunt bijvoorbeeld ook opmerken dat je verdrietig of boos bent, of dat je lichaam gespannen is. Mindfulness verandert hier niets aan, maar leert je wel om ‘erbij te blijven’ zonder erin op te gaan. 

“Mindfulness is stoppen met denken”
Al zou je willen, het is onmogelijk om te stoppen met denken. Het is namelijk heel normaal dat je hoofd zich voortdurend vult met gedachten. Dat gebeurt automatisch, zo werkt de geest nu eenmaal. Bij mindfulness merk je op wat je doet, terwijl je het doet. Met andere woorden: je merkt op dat je aan het denken bent. Zonder deze gedachten te negeren of er helemaal in op te gaan. Je stopt niet met denken, maar je observeert je gedachten en ‘parkeert’ ze als het ware.

“Mindfulness is zweverig”
Integendeel! Mindfulness is juist laagdrempelig, praktisch en down-to-earth. Je hoeft nergens in te geloven en er komt geen hogere macht bij aan te pas. Je hoeft er ook geen gebatikte Indiase broeken voor aan, jezelf in ingewikkelde posities te vouwen, mantra’s te zingen of wierookstokjes aan te steken. Tenzij jij je daar zelf prettig bij voelt natuurlijk. Het mag als je wilt, maar het hoeft niet.

“Mindfulness gaat over de geest”
Hoewel het woord anders doet vermoeden, gaat mindfulness niet alleen over de mind. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Als je vaak mindfulness beoefent, kom je steeds meer uit je hoofd en in je lijf. Je ontwikkelt lichaamsbewustzijn. Dit houdt in dat je steeds beter opmerkt welke signalen je lichaam je geeft. Zo kun je bijvoorbeeld stress eerder herkennen en op basis hiervan gezondere keuzes maken.

Gerelateerde blogs

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Dit moment is alles wat je ooit zult hebben. Ga maar na: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht en gevoeld buiten dit moment om? En kan dat eigenlijk wel?  Het antwoord luidt nee. Er komt namelijk nooit een moment dat je leven niet nu is. Dit moment is het enige....

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een 'luchtige' filosofische gids: Socrates op Sneakers van Elke Wiss. Het boek bevat tips & tricks...

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat...