fbpx
Selecteer een pagina

Waar komt mindfulness vandaan?

dec 3, 2020 | Mindfulness

Mindfulness is tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Iedereen heeft er wel over gehoord of gelezen. Maar waar komt mindfulness eigenlijk vandaan? Wie ontwikkelde de methode en waarom?

Mindfulness Based Stress Reduction
Mindfulness kent haar oorsprong in het boeddhisme. De Amerikaanse dr. Jon Kabat-Zinn haalde het als eerste uit zijn boeddhistische context. In 1979 ontwikkelde hij een acht weken durende training: Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR). Deze methode leert mensen anders om te gaan met chronische gezondheidsklachten en de gevoelens die hiermee kunnen samenhangen. MBSR verwierf al snel bekendheid onder artsen en psychotherapeuten in de VS en Europa, en ook in bredere kring sloeg het aan. Inmiddels wordt MBSR ook toegepast bij klachten als stress en burn-out.

In de achtweekse MBSR-training combineert Kabat-Zinn inzichten uit de oosterse wijsheidstradities met zijn kennis van de westerse medische wetenschap en de cognitieve psychologie. Zo maakt hij bijvoorbeeld gebruik van een aantal meditatievormen uit het zenboeddhisme. Het gaat hem hierbij niet om het boeddhisme zelf, maar om het effect die de meditaties hebben. Anders dan sommige mensen denken, staat MBSR dus helemaal los van welke religie of levensbeschouwing dan ook.

Mindfulness Based Cognitive Therapy
In 2001 ontwikkelden geleerden Mark Williams, John Teasdale en Zindel Segal een variant op MBSR: Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT). Het verschil zit niet in de inhoud, maar aan de wie de training gegeven wordt. Waar MBSR zich vooral richt op mensen met fysieke/mentale klachten in het algemeen, is MBCT specifiek ontwikkeld voor mensen die meerdere depressies hebben gehad. Je zou kunnen zeggen dat MBSR meer de nadruk legt op omgaan met stress en MBCT op omgaan met je gedachten. Welke variant je ook volgt, de essentie is hetzelfde. Namelijk: de aandacht trainen om bewust aanwezig te zijn in het hier en nu, zonder te oordelen.

Bekijk de video hieronder, waarin Jon Kabat-Zinn te gast is bij Oprah Winfrey.

Gerelateerde blogs

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Er komt nooit een moment dat het leven niet nu is

Dit moment is alles wat je ooit zult hebben. Ga maar na: heb je ooit iets ervaren, gedaan, gedacht en gevoeld buiten dit moment om? En kan dat eigenlijk wel?  Het antwoord luidt nee. Er komt namelijk nooit een moment dat je leven niet nu is. Dit moment is het enige....

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Socrates op sneakers van Elke Wiss

Boeken zijn een bron van kennis en inspiratie. Ze helpen mij te leren, te ontdekken en anders te kijken. Met liefde deel ik mijn favoriete leestips met jou. Vandaag een 'luchtige' filosofische gids: Socrates op Sneakers van Elke Wiss. Het boek bevat tips & tricks...

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Waarom dagboekschrijven goed voor je is

Druk, druk, druk. Thuis en op het werk, maar vooral ook in ons hoofd. We maken ons zorgen over morgen en piekeren over gisteren. Ook staan we te weinig stil bij wat we denken, doen en voelen. Dagboekschrijven helpt je daar verandering in te brengen. Lees wat...